A magyarok egyharmada nem hajlandó aktívan tenni környezete védelmében

Megosztás

Annak ellenére, hogy a koronavírus-járvány megmutatta társadalmunk és a gazdaságunk törékenységét a komolyabb megrázkódtatásokkal szemben, a magyarok környezetvédelemhez való viszonya csak kis részben változott a járványhelyzet miatt – derül ki a WWF Magyarország és Budapest Bank hétfőn publikált, közös kutatásából.

A kutatásból az is kiderült, hogy a megkérdezettek csupán 4 százaléka klímaváltozás-tagadó, azonban csak kétharmaduk hajlandó aktívan bármit is tenni környezetünk védelme érdekében. 

A mindennapok szintjén a válaszadók 14 százaléka kényszerült gyökeres változtatásra, 52 százaléka bizonyos szokásait ugyan átalakította, ez azonban nem a környezetvédelemhez vagy az élelmiszer-fogyasztáshoz kapcsolódott, 34 százalékuk pedig sem az életmódján, sem a magatartásán nem változtatott.

Jó hír, hogy a magyarok 75 százaléka jellemzően mindig visz magával saját bevásárlótáskát a boltokba, 53 százalékuk igyekszik minél kevesebb hulladékot termelni, 65 százalékuk pedig szelektíven gyűjti otthon a szemetet.

Emellett a lakosság 49 százalékának otthonában mindenhol energiatakarékos LED lámpa található és ugyanennyien választják a csapvizet palackozott italok helyett. A válaszadók 48 százaléka napi szinten közlekedik kerékpárral vagy gyalog, 45 százaléka pedig a hazai termesztésű élelmiszereket részesíti előnyben.

Környezetbarát tisztítószereket viszont a magyarok mindössze 26 százaléka használ, és húsmentes napokat is csupán a válaszadók 27 százaléka tart rendszeresen.

A magyarok közel fele ráadásul rendszeresen dob ki ennivalót: több mint 40 százalékuk havonta legalább 1 kilogrammnyit.

via hvg.hu

Kapcsolódó cikkek