Kiderült, mi okozta a rejtélyes fényjelenséget Tiszaújváros felett

Megosztás

Január 11-én tette közzé az Időkép azt a Balmazújvárosban kihelyezett webkamerával rögzített videót, amelyen a légvonalban több mint 40 kilométerre lévő Tiszaújváros fölött az éjjeli órákban sárgán világította meg az eget a MOL Petrolkémia (korábban TVK) egyik üzeme. A fényoszlop egy ritka időjárási jelenségnek számít, amit a légkörben lévő hatszögletű lapkristályokról visszaverődő fény hoz létre.

A Debreciner.hu annak is utána járt, hogy mi okozta a megvilágított eget. A MOL Petrolkémia válasza szerint január 10-én egy karbantartás miatt végeztek fáklyázást az Olefin-1 üzemben. A Debrecinert arról tájékoztatták, hogy bármilyen üzemzavar, valamint tervezett, vagy nem tervezett leállás alkalmával fáklyán keresztül, biztonságos és kontrollált módon égetik el a rendszerből máshogy ki nem üríthető szénhidrogéneket. „Az üzem leállítása minden esetben fáklyázási tevékenységgel jár. Tervezett módon néhány évente történik, de előfordulhatnak meghibásodások, amelyek nem tervezett üzemleállást is okozhatnak” – írta a MOL Petrolkémia.

További részletek – többek között arról, hogy miért jelenthet ez így is veszélyt az élővilágra nézve – a Debreciner.hu írásában IDE KATTINTVA.

Forrás: Debreciner.hu

Kapcsolódó cikkek