Hogyan etessük a madarakat a fagyos időkben?

Megosztás

Rendkívül fontos a legfagyosabb hideg beköszöntével, hogy ha ősszel elkezdtük a madarak etetését, most akár naponta is ellenőrizzük az etetők állapotát, feltöltöttségét – írja az Ökopolisz Alapítvány honlapja. Bár a telelő madarak emberi segítség nélkül is képesek átvészelni a telet, de az embernek és a madárnak is jó, ha a kertünkben vagy a házunk közelében etetőt állítunk fel. A madarak ugyanis nemcsak az etetőben lévő magokat eszik meg, hanem a földön, fákon található kártevőket, rovarokat és gyommagvakat is. Ezért az etetés célja nem az életben tartásuk, hanem a közelünkbe csalogatásuk.

A legfontosabb a folyamatosság. Ha ősszel egy udvari vagy utcai etetőhöz szoktattuk őket, akkor a leghidegebb téli napokban gyakrabban töltsük fel azokat fekete napraforgóval, magokkal, esetleg akasszunk ki számukra egy-egy almakarikát is. A legjobbat akkor tesszük a madarakkal, ha minden évben ugyanott állítjuk fel az etetőt és késő ősztől a fagyok megszűnéséig folyamatosan töltjük. A madarak – röpképességük megőrzése érdekében – nem tartalékolnak, minden nap csak annyi ennivalót vesznek magukhoz, ami az aznapi energiaszükségletüket fedezi. Ha rászoknak egy etetőre, és egy nap üresen találják, akkor nem biztos, hogy nappal elegendő mennyiségű eleséget tudnak magukhoz venni máshonnan és az sem biztos, hogy így képesek lesznek túlélni az éjszakai fagyokat.

Mivel etessünk? A madarak számára ideális eleséget három nagy csoportba sorolja a Magyar Madártani Egyesület.

  • Fekete napraforgó és egyéb olajos magvak. A madarak számára a leginkább ideális az úgynevezett ipari napraforgó, amibe keverhetünk más magokat, kölest, nem sózott és nem pörkölt tört diót, mogyorót.
  • Állati zsiradék. A magvakhoz hasonlóan nagyon fontos a madarak szervezetének a zsiradék, amely lehet kacsa-, liba- vagy sertésháj, faggyú vagy akár sótlan vaj is. De a kereskedelmi forgalomban kapható cinkegolyók is zsiradékkal vannak megformázva.
  • Alma és bogyós gyümölcsök.   A legolcsóbb, esetleg kicsit megpuhult alma a madaraknak igazi csemege lehet. A bogyókat és a gyümölcsöket minden lágyevő madár szívesen fogyasztja. Ezeket lehetőleg szúrjuk vagy akasszuk a fák ágaira, néhányat tehetünk a földre is, hogy hóolvadás után is élelemhez jussanak belőle a madarak.

Amit soha ne tegyünk az etetőkbe az a kenyérszelet, a kenyérmorzsa, a chips, bármilyen sós nassolni való és sós vagy pörkölt magvak. Ezek rendkívül veszélyesek, a napokig az etetőkben hagyott kenyér például erjedésnek indul és gyomor- és bélgyulladást okoz a madaraknak, akik ebbe el is pusztulhatnak. Ez a szabály vízimadarak esetében is igaz. Az ő etetésünk nemcsak felesleges, de rendkívül veszélyes is az állatokra nézve.

További részletek IDE KATTINTVA.

Kapcsolódó cikkek