Államtitkár: Akár szeptemberig is maradhatnak a korlátozások, ha csak az uniós vakcinára támaszkodunk

Megosztás

A kormány azon dolgozik, hogy több forrásból többféle vakcina álljon minél hamarabb a magyar emberek rendelkezésére – közölte Dömötör Csaba, akit az Index idéz. A Miniszterelnökség parlamenti államtitkára kitért arra is, hogy a magyar orvosok csak olyan vakcinával oltanak, amit a magyar egészségügyi hatóságok biztonságosnak ítélnek, és amit Magyarországon kívül más országban is használnak.

A Kormányzati Tájékoztatási Központ szombati közleményében emlékeztetett: Magyarországon az emberek önként döntenek arról, hogy beoltatják-e magukat. Dömötör Csaba szerint a brüsszeli beszerzésből származó vakcinák nagyon lassan érkeznek, ha csak ezekre számítunk, a korlátozásokat szeptembernél előbb nem lehet feloldani. A vakcina nem politikai kérdés, a vakcinával életeket lehet menteni – zárja közleményét a parlamenti államtitkár.

Az M1 kormányzati forrásai szerint egyébként brüsszeli forrásból kevesebb mint félmillió ember beoltására elegendő vakcina érkezik Magyarországra március végéig. A kabinet lassúnak és elhibázottnak tartja az uniós vakcinabeszerzést, ezért a kabinet úgy döntött, hogy Magyarország nem vár Brüsszelre – hangzott el a műsorban.

A miniszterelnök utasítására a Pénzügyminisztérium a napokban több tízmilliárd forintot különített a brüsszeli keretszerződésen kívüli vakcinák beszerzésére. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kapott felhatalmazást a kormánytól a tárgyalásokra – tették hozzá. Magyarország Kína mellett Oroszországgal is egyeztet, az M1 értesülései szerint Szijjártó Péter rövidesen Moszkvába utazik. Mint mondták, az orosz és a kínai vakcinát is hatékonynak és biztonságosnak tartják, hiszen mindkét készítménnyel már több millió embert beoltottak. Brüsszelen kívüli vakcinaforrásokkal akár a kétmillió ember beoltását is lehetségesnek tartják – írja az említett forrásra hivatkozva az Index.

Kapcsolódó cikkek