Szijjártó botrányosan lassúnak nevezte az Európai Bizottság vakcinabeszerzését

Megosztás

A miniszter szerint így közvetve az Unió tehet arról, hogy még mindig fenn kell tartani a korlátozásokat.

Az Európai Bizottság (EB) “botrányosan” lassú vakcinabeszerzése miatt nem lehet feloldani a korlátozásokat – idézi a külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön egy más témában tartott budapesti sajtótájékoztatón elhangzott szavait a HVG. Szijjártó Péter azt mondta, a tavalyi évet jellemző problémák nem tűntek el idén sem, sőt az esztendő elején – a várakozásokkal ellentétben – elmaradt az “eufória”.

“Mindenki azt várta a brüsszeli hitegetés alapján, hogy a tavalyi év végén, az idei év elején az Európai Unióban (EU) hatalmas sebességgel indul be az oltás, aminek nyomán aztán az európai országokban a meglévő korlátozó intézkedéseket, szigorításokat fel lehet majd oldani” – mondta Szijjártó, aki hozzátette, mindez azonban elmaradt az EB miatt, míg az EU határain túl, az Egyesült Államokban, Nagy-Britanniában és Izraelben “viharos sebességgel” zajlik az emberek beoltása.

Ez azonban nem ilyen egyszerű, nagyon sok tényezőn múlik, hogy hány ember kapja meg az életmentő vakcinát az országban és mennyi idő alatt – mutatott rá a HVG.

Szijjártó Péter szerint az EU által támogatott vakcinafejlesztésből származó oltóanyag éppen az EU-ba jut el a leglassabban. “Ez egész egyszerűen botrányos helyzetet hozott létre, főleg úgy, hogy az Európai Bizottság hosszú hónapokon keresztül folyamatosan támadta azokat az országokat – mint minket is –, amelyek más forrásokból is szerettek volna oltóanyagot vásárolni” – emelte ki. Szerinte ezek alapján helyes lépés volt megkezdeni a tárgyalásokat keleten is, hiszen arról lehet hallani, hogy nagy nyugat-európai országok, illetve cégek az oroszokkal “valamifajta” vakcinafejlesztésről vagy -gyártásról tárgyalnak.

HVG.hu

Hozzászólások

Related posts