A Bodrogba folyhat bele a hazánk felé tartó több tonna szemét

Megosztás

Néhány napon belül Magyarországra érhet az a több tonna szemét, amely a heves esőzések miatt megáradt Latorcába került – számolt be róla a hu.euronews.com. A folyó ukrán oldalán feltorlódott hulladékról több felvétel is készült, amiről a Tisza takarítását évek óta önkéntesekkel végző PET Kupa csapata számolt be. A környezetvédők azonnal felhívták az ukrán, a szlovák és a magyar hatóságok figyelmét a természetkárosításra, aminek eredménye is lett.

— Az ukránok azok ugye készülnek takarításra, megpróbálják ezt a hulladékot ott kitermelni. Az Országos Vízügyi Főigazgatóság itt Magyarországon a szlovák-magyar határvízi megállapodás mentén kérte a szlovák kollégák segítségét, hogy lehetőség szerint avatkozzanak be a szlovákiai területen, vagy a Latorcán, vagy amikor ez már befolyik a Bodrogba – mondta Hankó Gergely, a Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetségének elnöke, a PET Kupa projektvezetője.

A PET Kupa önkéntesei közben megérkeztek a Bodroghoz a szlovák-magyar határszakaszon, hogy azonnal megkezdhessék a vízen úszó hulladék összegyűjtését, ha mégis elérné Magyarországot. A szakember szerin azonban nem csak kívülről fenyegeti szennyezés a magyar folyókat.

— Ahogy haladunk lefelé a vizeinken, egyre több magyar feliratú csomagolóanyaggal találkozunk. Úgyhogy nincs okunk ujjal mutogatni senkire, nekünk is nagyon sokat kell szemléletformálásban, szemléletváltásban előre lépnünk – mondta Hankó Gergely, a Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetségének elnöke, a PET Kupa projektvezetője.

hu.euronews.com

Hozzászólások

Related posts