Trump hívei megostromolták a törvényhozás épületét Washingtonban

Megosztás

Teljes káoszba fulladt Biden győzelmének kongresszusi ratifikálása, miután Trump támogatói betörtek a Capitolium épületébe. Donald Trump amerikai elnök hívei megostromolták a Capitoliumot, ahol éppen az elektorok üléseznek, és szavazással erősítenék meg Joe Biden elnökségét. 

Magyar idő szerint este hat után kezdődött meg az a kongresszusi ülés, amelyhez Trump és követői még nagy reményeket fűztek. Az ülést Mike Pence alelnök vezeti, és Trump abban bízott, hogy alelnöke érvényteleníteni tudja az elektori szavazatokat, és ezáltal meg tudja akadályozni azt, hogy Joe Biden legyen az Egyesült Államok következő elnöke.

Ha Pence alelnök sikerrel jár, akkor miénk lesz az elnökség

– írta még ma reggel is Trump.

Pence azonban nem váltotta be az elnök reményeit, az alelnök közleményben szögezte le: ehhez nincs meg a jogköre.

Trump hívei erre válaszul áttörték az ülésnek helyet adó Capitolium köré vont kordonokat, és összecsaptak az épületet védő rendőröket. 

Az épületkomplexum két épületének kiürítését rendelték el a rendfenntartók.  A tüntetők azóta már bejutottak az épületbe is, többen azt követelik, hogy találkozhassanak a szenátorokkal. Ezután lezárták a Capitoliumot. A rendőrség arra kérte az épületben tartózkodókat, hogy „belső fenyegetés” miatt keressenek menedéket a legközelebbi irodahelyiségben és maradjanak csendben. Ezt követően berekesztették a képviselőház ülését, majd

Evakuálják a képviselőházat.

Hatósági források szerint Mike Pence alelnököt is kimenekítették az épületből. Kamala Harris megválasztott alelnök tartózkodási helye nem ismert, de egy munkatársa tudatta: biztonságban van. 

Nancy Pelosi, a képviselőház demokrata elnöke felszólította a Nemzeti Gárdát, hogy tisztítsák meg a Capitoliumot. Eközben az alábbi képek tanúsága szerint a tüntetők bejutottak a képviselőház üléstermébe, egyikőjük pedig az kiabálta a pódiumról, hogy „ezt a választást Trump nyerte!”. A képviselőket a CNN tudósítása szerint biztonságos helyre evakuálták. 

Kapcsolódó cikkek