Újabb óriásberuházással gyarapszik a kazincbarcikai vegyipar

Megosztás

A BorsodChem vegyipari vállalat 12 milliárd forint értékű beruházást jelentett be, amelyből a salétromsav-gyártási kapacitását bővítik. A kínai tulajdonosi háttérrel rendelkező cégnél emellett több fejlesztés is folyamatban van, például a közel 48 milliárd forint értékű anilinprojekt. A 2017-ben kezdett üzemépítést várhatóan 2021-ben adják majd át – írta a napi.hu.

A 12 milliárd forintos összegből 1,3 milliárdot a magyar állam szolgáltat stratégiai partnerének. A cég a támogatásért cserébe 3 ezer munkahely megvédésére tett ígéretet – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

Azonban nem ez az egyetlen óriásberuházása a cégnek. A folyamatban lévők közül a legnagyobb a 145 millió eurós, azaz mintegy 48 milliárd forintos, három üzem létesítésével együtt járó anilinprojekt. A gyárak részegységei svájci, kanadai és amerikai vállalatok licencei alapján készülnek. Az építkezés 2017-ben indult, az átadás 2021-re várható. Onnantól a BorsodChem már nem fog arra kényszerülni, hogy Kínából importálja az MDI-hez szükséges anilint, amelyet egyébként saját csehországi leányvállalatától is vásárol.

Kapcsolódó cikkek