Mutatjuk, hogy miért nem baj a tűzijátékmentes szilveszter

Megosztás

Sajnos a tűzijáték rendkívül környezetszennyező, kihat a szemétteremlésre, a légszennyezésre, de még a vizet is jelentősen mérgezi. Ezért talán öröm az ürömben, hogy idén elmarad a durogtatás.

A rakétákban használt alkálifémek perklórsavval alkotott sói (elsősorban a kálium-perklorát) nagyon erős oxidálószerek, ami azt jelenti, hogy magas hőmérsékleten oxigén fejlesztése mellett elbomlanak, ha pedig éghető anyagokkal keverik őket, a bomlás robbanásszerű gyorsasággal játszódik le. Ezért használnak perklorátokat a tűzijátékeszközök gyártásához – gyakorlatilag ettől robban a robbanószer. A perklorátok viszont sajnos csúnyán mérgező vegyületek is egyben: egyrészt akadályozzák a pajzsmirigyet a növekedést és fejlődést serkentő hormonok termelésében, másrészt valószínűleg rákkeltőek is.

Az amerikai Környezetvédelmi Hivatal (EPA) kutatói 2004 és 2006 között vizsgálták egy kis oklahomai tó vizének összetételét a július 4-i tűzijátékok után. 14 órával a show után a víz perklorát-tartalma helyenként több mint ezerszeresére nőtt. A mérgező anyagok mennyisége a víz hőmérsékletétől függően 20-80 nap alatt állt vissza a normál értékre.

Továbbá a levegőben szállongó, 2,5 mikron alatti méretű szilárd részecskék néhány éve kerültek a figyelem középpontjába – mióta bebizonyosodott gyalázatos szerepük a légzőszervi és keringési megbetegedések kialakulásában. Ez megyénkben kiemelten rossz hír, ugyanis az ország egyik legmagasabb szállópor-mennyiségét tudhatjuk magunkénak a tűzijáték nélkül is.

És akkor nem is említettük a rémült állaokat és a rengeteg szétszórt hulladékot is, ami a velejárója a rakétáknak és egyéb pirotechnikai látványosságoknak.

forrás: gardenista.hu

Kapcsolódó cikkek