Nyomkövetőt kapott a korrupcióval gyanúsított helyettes államtitkár

Megosztás


Varga lászló kérésére Polt Péter most hétfőn válaszolt, miszerint a Budai Központi Kerületi Bíróság már december 3-i végzésével – az ügyészi indítvánnyal egyezően – elrendelte Nagy János bűnügyi felügyeletét az elsőfokú bíróságnak a tárgyalás előkészítése során hozott határozatáig, de legfeljebb 2021. április 1-jéig – számol be a hvg.hu.

A bíróság azt is előírta, hogy volt helyettes államtitkár mozgását a rendőrség nyomkövetővel ellenőrzze.

A legfőbb ügyész válasza szerint két embert hallgattak ki gyanúsítottként az ügyben. Emlékeztetett arra is, hogy korábban a Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség okiratokat és nyilvántartási adatokat szerzett be, kutatásokat és motozásokat hajtott végre, továbbá tanú- és gyanúsítotti kihallgatásokat tartott. A beszerzett és lefoglalt adatok és bizonyítékok, valamint a vallomások kiértékelése alapján „további eljárási cselekmények szükségessége merült fel”, amelyekről azonban az eljárás érdekeire hivatkozva nem adott tájékoztatást.

Az ügyészség korábban azt közölte, hogy idén nyáron egy állattenyésztéssel is foglalkozó vállalkozó pályázati úton igénybe vehető, több százmillió forintos állami támogatással tervezte beindítani új mezőgazdasági vállalkozását. A megalapozott gyanú szerint „jogosulatlan előnyt” – öt százalékos tulajdonrészt – ajánlott egy magas rangú minisztériumi dolgozónak, hogy hivatali pozíciójából fakadó kapcsolatainak felhasználásával segítsen neki a támogatás, valamint földterületek megszerzésében. A minisztériumi dolgozó el is fogadta az ajánlatot, és megszerezte a beígért tulajdonrészt a vállalkozásban.

Kapcsolódó cikkek