Többezer kamion rekedt Angliában, sok közülük magyar sofőr

Megosztás

Több tízezer kamionsofőr rekedt még Angliában a határok lezárása miatt, a doveri kikötő bejáratánál rendőrökkel is dulakodtak a sofőrök. A Telex.hu több kint rekedt magyar sofőrrel is beszélt, akik elmondták, hogy ugyan elvileg már elkezdték tesztelni a sofőröket, és akiknek negatív a tesztje, azokat átengedik Franciaországba, a nyitás egyáltalán nem megy zökkenőmentesen. A BBC beszámolója szerint szerda délután elindultak az első kamionok Franciaországba, de még több ezren várakoznak.

„Tegnap dél körül mentem volna Folkestone-ba a Csalagút felé, de le volt zárva a pálya, és betereltek minket egy használaton kívüli reptérre Ramsgate közelében. Több ezer kamionos és furgonos vár itt. Egyesek szerint 4000-en vagyunk, mások szerint 10 ezren. Sokaknak ételük-italuk sincs már, szerencsére én betáraztam.

Londoni magyarok hoztak volna élelmiszert személyautókkal, de nem engedik be őket, ezért a beérkező kamionosoknak adják át, akik aztán szétosztják a reptéren. WC a sor elején van, ami 20 perc séta csak oda, állítólag meleg ételt is osztanak. Ma reggel beszéltem a rendőrökkel, azt mondták, reggel 6-tól mindenkin megcsinálják a Covid-tesztet, akinek negatív, az mehet kompra, vonatra. Fél 11, és még nem értek ide. Kb. a sor közepén vagyok”

– írta a Telexnek szerda délelőtt az egyik sofőr, akik teherautójukkal Nagy-Britanniában rekedtek. 

Dover kikötőjében azután állt le a forgalom, hogy Franciaország a koronavírus új variánsának terjedésétől tartva lezárta a határt. 50 másik ország is hasonló lépéseket vezetett be, felfüggesztve a légi és vasúti forgalmat Nagy-Britanniával. Dovernél emiatt több ezer, egyes becslések szerint akár 10 ezer kamion is feltorlódhatott. 

A francia hatóságok végül megnyitották a határt, de csak azokat a kamionosokat engedik át, akiknek negatív lett a covid-tesztje. A kamionosok egy részét a brit hatóságok a Manston repülőtérre terelték, hogy ott várják ki a tesztek eredményét, mások a doveri kikőtőnél várakoztak, és fejezik ki nemtetszésüket a kikötő bejáratát elzáró rendőröknek. A brit hatóságok szerint eddig egy sofőrt vettek őrizetbe. 

Kapcsolódó cikkek