Ez nem semmi! Putyin olyan törvényt írt alá, ami örökös kegyelmet ad minden orosz elnöknek

Megosztás

Hányan is élnek közülük? Miért is van erre szüksége nagy hirtelen? A legtöbben azt feltételezik, hogy Oroszország vezérének megrendült az egészségi állapota és lemondani készül. Ezzel pedig bevédi magát és családját a későbbi esetleges vizsgálódásoktól.

Vlagyimir Putyin orosz elnök kedden aláírta a törvényt, ami mentességet ad minden korábbi orosz elnöknek és családtagjaiknak az életükben elkövetett bűncselekmények miatti felelősségrevonás alól. A törvény szerint a volt elnököket ezentúl nem lehet kihallgatni sem rendőrségi nyomozásokban, nem lehet őket letartóztatni, és nem lehet házkutatásokat sem tartani náluk.

Ezelőtt a korábbi elnököket csak az olyan bűncselekmények miatt nem lehetett felelősségre vonni, amiket hivatali idejük alatt követtek el.

A volt elnököket – a korábbi szabályozáshoz hasonlóan – csak akkor lehet megfosztani mentességüktől, ha hazaárulással vagy más különösen súlyos bűncselekményekkel vádolják őket, és a vádakat a legfelső bíróság és az alkotmánybíróság is jóváhagyja. Az új törvény azonban élethosszig tartó helyet biztosít az Orosz Föderáció szenátusában, ami a saját jogán is erősíti a büntetőjogi mentességet.

A szabályozás tovább erősítette a pletykákat, melyek szerint Putyin lemondani készül, rossz egészségi állapota miatt, igaz, ezeket az értesüléseket a Kreml szóvivője korábban tagadta. Vajon miért van szüksége hirtelen egy ilyen törvényre?

444.hu

Hozzászólások

Related posts