Negyvenmilliót érő Szerencs melletti földjeit “felejtette ki” vagyonnyilatkozatából a miniszter

Megosztás

Bártfai-Mager Andreával együtt szerzett meg két földterületet Szerencs mellett még tavaly nyáron az a férfi, aki több szálon is kötődik a nemzeti vagyonért felelős tárca nélküli miniszter volt férje, a jelenleg körözés alatt álló Balogh Sándor üzletember rokoni és üzleti köréhez – olvasható a hvg360 cikkében.

A portál hiába kereste meg a minisztert, ezeket az ingatlanokat nem írta bele vagyonbevallásába, amit “figyelmetlenségéből adódó adminisztratív hibával” magyarázott. A földeket – kevesebb mint egy év birtoklás után – eladta, akárcsak a tulajdonostársa.

Szerencs mellett található az a két mezőzombori legelő, amelyet nemrég eladtak egy budapesti vállalkozónak. A földtörvény szerint ilyenkor az adásvételi szerződést a jegyző kifüggeszti a polgármesteri hivatalban, hátha valamelyik helybéli földműves él az elővásárlási jogával, azonban senki nem jelentkezett a több, mint harminchárom hektáros földekre, amiért több mint 40 millió forintot kínált egy vevő.

A közös tulajdonban lévő legelők egyik tulajdonosát Mager Andreának hívják. Az adásvételi szerződésben feltüntetett lakcíme alapján ő Bártfai-Mager Andrea nemzeti közvagyonért felelős miniszter.

Ez azért is meghökkentő, mert a miniszter nyilvánosan elérhető, idén februárban leadott vagyonnyilatkozatában nincsenek benne ezek a mezőzombori földek.


A tulajdoni lapok szerint Mager Andrea és a földterületek másik tulajdonosa, Sz. Ádám ugyanakkor, tavaly nyáron, csere útján jutottak hozzá a földterületekhez. Rejtély, hogy a miniszter milyen, birtokában lévő földjeit cserélte el. A földtörvény szerint földet csak földre lehet cserélni, márpedig Bártfai-Mager idei vagyonnyilatkozata szerint tavaly csak egyetlen ingatlanától, egy siófoki lakástól vált meg, a kilencvenes években megszerzett és szintén Szerencs közelében található két szőlő és erdő az idei vagyonnyilatkozata szerint továbbra is a tulajdonában áll.

Az újságnak adott válaszából derült ki, hogy a vagyonnyilatkozatában szereplő mezőgazdasági ingatlanoktól 2019-ben megvált, de ezt a vagyonnyilatkozatában tényleg nem tüntette fel.

“Sajnálatos módon figyelmetlenségemből adódóan adminisztratív hiba történt a 2020-as vagyonbevallásom elkészítésekor a földterületek vonatkozásában, mivel abban továbbra is a 2019-es vagyonbevallás adatai szerepelnek. Megkeresését követően – amint a hibára fény derült – vagyonbevallásom javítását azonnal kezdeményeztem”

– írta.

Megerősítette ugyanakkor, hogy a mezőzombori földekhez 2019-ben csere útján jutott hozzá és azokat, 2020-ban eladta. “Az erre vonatkozó adat a 2021-es vagyonnyilatkozatomban fog megjelenni. A hibáért ezúton is elnézést kérek” – írta válaszában.

Szerencs közelében nem csak Mager Andrea azon földjei voltak, amiket a mezőzombori területekre elcserélt, hanem volt férjének, a 2019 novembere óta – költségvetési csalás, majd pedig vesztegetés miatt – körözés alatt álló üzletembernek, Balogh Sándornak is ott van a bázisa.

Amikor tavaly sajtónyilvánossá vált, hogy a miniszter exférjét milyen ügyek miatt körözik, Bártfai-Mager Andrea kiadott egy közleményt, amiben azt hangsúlyozta: húsz éve elvált Baloghtól, nincs vele semmilyen közös gazdasági vagy üzleti érdekeltsége. Csakhogy ugyanezt nem mondhatja el magáról Mager két mezőzombori földjében tulajdonostársként jegyzett Sz. Ádám, aki a Balogh ellen folyó nyomozás során is képbe került: Sz. Ádám ugyanis egrészt Balogh jelenlegi élettársának az unokaöccse, másrészt a nevét megtaláljuk abban a rendkívül bonyolult céghálóban, amelyet Balogh az évek során felépített.


A hvg360 feltette a kérdést, miszerint ha a hivatalban lévő miniszternek tényleg semmilyen gazdasági érdekeltsége nincs Balogh Sándorral, ahogy ő ezt állítja, akkor miért bonyolított le tavaly egy földügyletet azzal az Sz. Ádámmal, aki a közvetlen családtagjaival együtt bizonyíthatóan érintett a körözés alatt álló volt férj gyanús ügyleteiben?

Azonban erre már nem kaptak választ.

Kapcsolódó cikkek