Sportra 140, egészségügyre 50 milliárd forint – így kezeli a kormány a járvány okozta válságot

Megosztás

Elképesztő számok láttak napvilágot a kormány idei tevékenységeiről. Az Mfor.hu gyűjtötte össze, az ország vezetői mennyi közpénzt pumpáltak a sportba a koronavírus-járvány okozta márciusi veszélyhelyzettől (március 20.) kezdve.

A lentebb taglalt összegek alapvetően három forrásból származnak:

  • A Gazdaságvédelmi Alapból, melyek a járvány negatív gazdasági hatásainak enyhítésére hoztak létre,
  • a rendkívüli kormányzati tartalékból,
  • valamint a Központi Maradványelszámolási Alapból.

A lap összesítése szerint tavasztól kezdve december 7-ig bezárólag 140,2 milliárd forintot csoportosított át a kormány a sport területére. Napokra lebontva ez 541 millió forintos kiadást jelent. Ettől az sszegtől nem sokban marad el az egyházaknak biztosított forrás nagysága sem: rájuk 103,2 milliárd forintot költöttek.

Az Mfor.hu fel is veti: a 140 milliárdos sportcélú és a 103 milliárdos egyházi célokkal összefüggő átcsoportosítások mellett adja magát a kérdés, hogy mindezekkel párhuzamosan vajon az egészségügy területe milyen mértékben részesült az állami pénzesőből a válság idején.

A kormányhatározatokban mindössze 50,7 milliárd forint átcsatornázása történt az egészségügy irányába, vagyis majdnem a harmada annak, amit a sport területére irányított a kormány, és fele az egyházi pluszpénzeknek.

Kapcsolódó cikkek