Döntöttek a Mátrai Erőmű jövőjéről

Megosztás


„A tulajdonos jóváhagyta a Mátrai Erőmű hosszú távú fejlesztési programját, így elindulnak a technológiai átalakítás és a finanszírozási pályázatok előkészítési munkái”

– tudatta közös közleményében az innovációs minisztérium (ITM) és a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszterium.

A tulajdonos az állami Magyar Villamos Műveket (MVM) jelenti, amely év elején feltűnően magas áron vásárolta meg az erőmű többségi részesedését Mészáros Lőrinc érdekköréből. A fejlesztési program elfogadása jórészt formalitás, hiszen a terveket már az erőmű megvásárlásakor vázolták.

Az erőmű technológiai átalakítása négy pillérre épül, amelynek része egy 500 megawatt teljesítményű kombinált ciklusú gázturbinás erőmű és egy 31 megawattos RDF/biomassza tüzelésű blokk építése a visontai telephelyen, továbbá 200 megawattos fotovoltaikus napelempark létesítése a két bánya rekultivált területein, valamint a lignitkészletek alternatív felhasználásaként egy tiszta szén technológiát alkalmazó kísérleti üzem létrehozása – közöltea hvg.hu.

Az erőmű jelenleg széntüzelésű, a saját bányáiban termelt lignitet éget. A működő blokkok környezetszennyezőek, elavultak, és élettartamuk végére értek. Egyébként az erőműnek már voltak napelemparkjai, de ezeket az eladás előtt kiszervezték a cég alól.

A közlemény azt is megerősíti, hogy az erőmű átépítéséhez, azaz a régi erőmű lebontásához és az új blokkok felépítéséhez uniós forrásokat kívánnak igénybe venni.

„Prioritásként kell kezelni, hogy az erőmű és a környező ipari parkban működő cégek dolgozóinak foglalkoztatása biztosított legyen, illetve a technológiaváltás miatt átalakuló ipari környezet – a tervezett beruházások, új vállalkozások – továbbra is munkalehetőségeket kínáljanak számukra. A kormányzat partnere kíván lenni az ipari parkba települt cégeknek is, amelyek jelenleg az erőmű melléktermékeit, mint alapanyagokat használják fel. Ezen vállalkozásoknak újra kell tervezniük működésüket, fel kell készülniük a változásokra”

– írják.

Kapcsolódó cikkek