Eddig bírta Svédország – a tavasszal leginkább nyitottnak maradó északi állam az eddigi legszigorúbb korlátozásokat vezeti be

Megosztás

Mindent megtettek a gazdaság és az emberek szabadságának viszonylagos megtartásáért, de a második hullám számai Svédországban is borzalmasan alakulnak, így ott is jön a szigorú zárási hullám.

Tavasszal mindenki a svédeket csodálta, bár a koronavírus ott is jócskán szedte áldozatait, mégsem zárták be az országot. A mostani, második hullám azonban már a svédeket is kikészíti, nem lehet tovább várni a zárásokkal.

Stefan Löfven svéd miniszterelnök hétfői sajtótájékoztatóján minden eddigieknél szigorúbb járványvédelmi szabályokat jelentett be. A legfőbb változás, hogy a nyilvános gyülekezési limitet az eddigi 300 főről 8-ra szállították le. Ezzel természetesen betiltanak több olyan szabadidős programot is, amikhez 8 főnél több ember tartózkodna egy helyen.

„Ez az új szabály az egész társadalomra vonatkozik. Ne menjenek konditerembe, ne menjenek könyvárba, ne tartsanak vendégséget. Mondják le!” – mondta a miniszterelnök.

A nemzetközi sajtó több cikkben is írt a svéd kormány járványkezelési fordulatáról, eddig ugyanis a svédek igyekeztek elkerülni a nagy kijárási korlátozásokat és lezárásokat, most azonban egyre több ilyen, szigorúbb intézkedést vezetnek be. A koronavírussal összefüggésbe hozható halálesetek száma lakosságarányosan magasabb Svédországban, mint a többi északi államban, de még mindig az olyan, nagyobb államoké alatt marad, mint például Nagy-Britannia.

Kapcsolódó cikkek