Orbán szerint 1634 intenzív ágy áll a koronavírusos betegek rendelkezésére

Megosztás


Orbán Viktor miniszterelnök hétfő reggel a Facebookon számolt be az operatív törzs reggeli üléséről. Arról beszélt, hogy áttekintették a hétvégi történteket és a rendelkezésre álló kapacitásokat.

A kormányfő szerint a nyomás nagy, de egyelőre minden fronton állják a sarat az orvosok, az ápolók és a tanárok is.

Azt is elmondta, hogy

szabad ágyból, ami covidos betegek fogadására alkalmas, jelenleg 13 049, intenzív ágyból pedig 1634 van. Most intenzív ágyon 582 beteg van, vagyis ennek a háromszorosa még rendelkezésre áll.

A Magyar Orvosi Kamara csütörtökön közölte beszámolóját a magyarországi intenzív osztályok állapotáról. A Svéd Tamás titkár által jegyzett „Realitások” című írásból többek között az is kiderül, hogy

hiába van elég ágy az intenzív osztályokon, ha nem áll rendelkezésre elég szakember.

A MOK beszámolója alapján nincs elegendő nővér minden kórteremben, szakápolóból még kevesebb van, míg korábban 14 ágyra is éppen csak voltak elegen, most több, mint 50-re kellene felügyelniük. Szintén problémásnak tartják, hogy egy szakképzett ápolóra 6-10 intenzív osztályos, akár lélegeztetőgépen lévő beteg esik átlagosan, a melléjük rendelt személyzet létszáma pedig változó. A kamara szerint jelentős különbségek vannak mind az átvezényelt személyzet, mind a betegek eloszlásában.

A kamara szerint a szakdolgozók és további kisegítő személyzet létszáma éppenhogy elegendő a gyógyszereléshez, tápláláshoz, légutak tisztán tartásához, de a nagy emberigényű beavatkozásokra, így a betegek forgatására, a kimenetelt javító hason fekve lélegeztetésre alig marad kapacitás.

A MOK azt írta, hogy az ápolás erőforrásainak elégtelensége miatt sérülnek a sterilitás szabályai és rettentően gyakorivá válnak a veszélyes kórházi fertőzések, a lélegeztetett betegek bakteriális tüdőgyulladása (VAP), a kanülszepszisek, véráram infekciók, jelentősen rontva a gyógyulás esélyeit.

via hvg.hu

Kapcsolódó cikkek