A Fidesz drámai mértékben csökkentette a főváros pénzét – feketén-fehéren látható, mennyit von el Orbán a “bűnös” Budapesttől

Megosztás

A Fidesz-KDNP kezében tudatos fegyver, hogy a végtelenségig kivéreztetett önkormányzatok ellenzéki vezetőin aztán számon kérje, milyen keveset költöttek a lakosság érdekében. Hát kérem, amikor a kormány a vírushelyzetre hivatkozva a létező összes pénzt elvonja saját magának a városoktól, úgy nagyon nehéz bármit is tenni.

Karácsony Gergely a Facebookon azt írta: „A következő év pokoli nehéz lesz. A 2021-es lesz az elmúlt évtizedek legtakarékosabb fővárosi költségvetése.”

Azt írja, bár „a spórolást magunkon, a politikai vezetésen kezdjük, de sajnos még így sem lesz elég pénzünk arra, hogy minden közszolgáltatást azon a színvonalon biztosítsunk a budapestieknek, mint amit megérdemelnének”. Azt írja:

„Azért nem, mert a válság és a kormány megszorításai drámai mértékben csökkentik a főváros bevételeit. Mivel a kormánypropaganda rengeteg hazugságot hordott össze ezekkel kapcsolatban, fontos tudnotok, hogy jövőre 88 milliárd forinttal kevesebb pénzből kellene ugyanazt nyújtanunk a városlakóknak, mint 2019-ben Tarlós Istvánnak.”
A kieső bevételeket így sorolta:

Iparűzési adó: – 28 milliárd forint
Megemelt szolidaritási adó: -26 milliárd forint
BKK-jegybevétel-kiesés: -20 milliárd forint.
Ki nem fizetett szemétszállítás: -5 milliárd forint.
Megemelt közműadó: -5 milliárd forint.
Fővárosi cégek bevételkiesése: -4 milliárd forint.

A Fidesz természetesen rögtön támadta a főpolgármestert a jócskán lefaragott fejlesztések és kiadások miatt és várhatóan ezt a következő években folyamatosan hallani fogjuk a kormányzati támadógépezettől. Azt sosem teszik hozzá, hogy maga a kormány vonja el a súlyos milliárdokat a fővárostól. Bizonyára a vadászati kiállításhoz is kell még a pénzből. A többi ellenzéki vezetésű nagyváros sem lesz könnyebb helyzetben, például Miskolc sem, pontosan ugyanebből az okból.

Kapcsolódó cikkek