Ferenc pápa imádkozik, hogy a mesterséges intelligencia ne forduljon az emberek ellen

Megosztás

Rövid időn belül másodjára szólal fel a mesterséges intelligencia miatt Ferenc pápa. A katolikus egyházfő szerint a fejlett robotok készítése nagy odafigyelést igényel, különben baj lesz.

A technológiai cégek milliárdos vezetői, fizikusok és tudósok több alkalommal figyelmeztettek a mesterséges intelligencia (MI) veszélyeire. E körhöz tartozik Ferenc pápa is, aki a novemberi imaszándéka ismertetésekor arra kérte a katolikus híveket: imádkozzanak, hogy a fejlett gépi technika ne forduljon az ember ellen.

Ferenc pápa szerint a mesterséges intelligenciát az ember szolgálatába kell állítani, de közben vigyázni kell, hogy az ne sértse az emberi méltóságot. A katolikus egyházfő elismeri, hogy az MI segíthet egy jobb világ megteremtésében, de ehhez társadalmi összefogásra van szükség.

A Pápai Életvédő Akadémia februári közgyűlésén elhangzottak szerint Ferenc Pápa konkrét javaslattal áll elő a mesterséges intelligencia kapcsán: az MI világában szerinte meg kell teremteni a megfelelő sajátos felelősséget, melyet a pápa “algor-etikának” nevezett. “Ez az etika minden személy és a személy átfogó szolgálatában áll, anélkül, hogy bárkit is kizárna. Olyan hidat jelent, mely a digitális technológiákat összekapcsolja az etikai alapelvekkel”.

Az algor-etikához tartozó dokumentumot az IBM és a Microsoft is aláírta. A két cég vállalta, hogy a mesterséges intelligencia etikus felhasználására törekszik, és biztosítja, hogy a technológia semmilyen módon ne ártson az embernek.

via hvg.hu

Kapcsolódó cikkek