Megsemmisítené az NVI az Öreg-tóért gyűjtött aláírásokat

Megosztás

A veszélyhelyzetre hivatkozva megsemmisíttetné a Nemzeti Választási Iroda a tatai népszavazáshoz összegyűjtött aláírásokat – írja a Mérce.

Pénteken lépett hatályba az a kormányrendelet, amelynek értelmében a koronavírus-járvány miatt meg kell szakítani minden népszavazással kapcsolatos eljárást. Ez közvetlenül befolyásolta azt a népszavazási kezdeményezést is, amely a tatai Öreg-tó partjára tervezett szállodaépítés ellen folyik.


Az NVI állásfoglalása szerint az eddig gyűjtött aláírások nem használhatóak fel a népszavazási kezdeményezéshez, azokat meg kell semmisíteni.

A veszélyhelyzet lejárta után 5 napon belül újra ki kell adni az aláírásgyűjtő íveket, ekkor kezdődhet elölről az egész aláírásgyűjtés, amelyre szintén 30 nap áll majd rendelkezésre. Vagyis a tatai civilek 3 heti munkáját egy tollvonással elkaszálná az NVI.

Az aláírások megsemmisítése hatalmas veszteség lenne a helyi civileknek, hiszen hatezernél is több aláírást gyűjtöttek össze az elmúlt hetekben, bőven túlteljesítve ezzel a népszavazás kiírásához törvényileg szükséges 4175 darabot.

„Azt is felajánlottam a jegyző úrnak, hogy a mai nap folyamán azonnal átadom neki az összes aláírt ívet, de erre sem kaptunk már lehetőséget. Azt mondták, hogy ha át is adjuk, akkor ők semmisítik meg az egészet, ha viszont nem adjuk át, akkor nekünk kell megsemmisítenünk”

– mondta Szalay Ildikó, a Stop Avalon! Tata civil csoport alapítója.

Kapcsolódó cikkek