Müller Cecília aláírásával állítja a Nemzeti Népegészségügyi Központ, hogy nincsenek nála a járásonkénti fertőzöttségi adatok és a megyei halálozási számok

Megosztás

Részletes adatigényléssel fordult október 20-án a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) a Nemzeti Népegészségügyi Központhoz – írja a 444.

Olyan adatokat kértek, amik képet adnak az aktuális járványhelyzetről: a beazonosított koronavírus-fertőzések területi eloszlásáról, a kórházban és otthon gyógyuló betegekről.

Az NNK kivárta a közérdekű adatigényléseknél rendelkezésére álló 15 napos határidő végét, és csütörtökön küldött választ a TASZ megkeresésére. Azazhogy nem.

Ugyanis semmilyen adatot nem szolgáltattak, ami a jogvédő szervezet kérdéseit megválaszolta volna.

A kérdések többségére válaszul a már ismert járványügyi tájékoztató oldalakat: a koronavirus.gov.hu-t, sőt, a „Koronavírus tájékoztató oldal” nevű Facebook-oldalt linkelték, mondván, ott már megtalálhatók az igényelt adatok.

Voltak azonban adatkérések amikre járványügyi hatóságként egyszerűen azt felelték, nem tudják teljesíteni, mert nem állnak rendelkezésükre „az igényelt bontásban” adatok.

Így történt, hogy Müller Cecília országos tisztifőorvos aláírásával adta írásba a magyar járványhatóság, hogy nem tud járási bontásban, vagy a fertőzöttek kora és neme szerinti bontásban adatokat közölni a járványról, és azt sem tudja megmondani, mekkora volt a fertőzés reprodukciós rátája.

A levél szerint az NNK-nak arról sincsenek adatai, hogy egy adott napon a kórházban ápolt fertőzöttek közül hányan szorultak intenzív ellátásra, és hogy a COVID-19 betegeknek fenntartott kórházi és ezen belül intenzív ágyakból mennyi volt szabad és mennyi foglalt. Sőt, azt sem, hogy összesen és lakosságarányosan mennyien hunytak el megyénként a fertőzésben.

Kapcsolódó cikkek