Elhunyt Sir Sean Connery

Megosztás


90 éves korában elhunyt Sean Connery – írja a BBC. A színész leghíresebb szerepe James Bond volt, emellett olyan filmekben játszott, mint a Hegylakó, A rózsa neve, az Indiana Jones vagy A domb. Az IMDb adatbázisa szerint összesen 90 filmben szerepelt, ezek közül az Aki legyőzte Al Caponét című alkotásban nyújtott alakításáért 1988-ban Oscar-díjjal jutalmazták.

A skót származására rendkívül büszke Sean Connery szegény munkáscsaládba született 1930-ban Edinburgh-ben. Az iskolát 13 évesen hagyta ott, a háború után a hadseregbe szegődött el, ám gyomorfekélye miatt leszerelték. Ekkor még többféle munkát is vállalt, testépítő is volt, sőt még a Manchester Unitedtól is kapott egy heti 25 fontos ajánlatot. 1953-ban, 23 évesen a Mr. Universe londoni versenyén indult.

Az angol királynő 2000-ben ütötte lovaggá, azóta kijárt neki a Sir megszólítás. Ugyan már 1997-ben felterjesztették a brit lovagi címre, de akkor kihúzták a nevét a listáról, mert nyíltan támogatta a skót függetlenségi mozgalmat. A közvélemény nyomására a brit kormány végül meghátrált, ráadásul a ceremóniát az edinburgh-i királyi palotában rendezték, ahol a színész hagyományos skót népviseletben, kockás szoknyában és térdharisnyában jelent meg.

hvg.hu

Kapcsolódó cikkek