Müller Cecília elmondta, mely korosztályban terjed most a legjobban a koronavírus itthon

Megosztás

„Az elmúlt 24 óra adatai alapján megállapítható, hogy a járvány második hullámának továbbra is intenzíven felszálló ágában vagyunk” – kezdte Müller Cecília országos tisztifőorvos az operatív törzs keddi sajtótájékoztatóját. Hangsúlyozta, a járványügyi éberséget fenn kell tartani, mert „csak együtt, közösen sikerülhet ellaposítani a járványgörbét”. 

A kórházak és egészségügyi ellátóintézmények felkészültek, mindenki megkapja a gyógyuláshoz szükséges ellátást. Müller tájékoztatása szerint az iskolákban őszi szünetben is naponta fertőtlenítenek. Azt kérte, hogy mondjunk le azokról a közösségi programokról, amelyek nem feltétlen szükségesek, és fokozottan ügyeljünk a szabályok, korlátozások betartására. 

Müller részletesen ismertette az elmúlt egy hét járványügyi változásait. Míg a 42. héten 8 932 pozitív esetet regisztráltak, a 43. hétre 13 797-re nőtt ez a szám. Minden korosztályban emelkedik a pozitív tesztek száma, de az arányok eltolódtak. 

A 43. héten már a 40-49 évesek aránya volt a legmagasabb, minden ötödik fertőzött ebből a korosztályból van. A fertőzöttek 15 százaléka 65 év feletti, és 4,7 százaléka 15 éven aluli.  

Az adatok azt mutatják, hogy a járvány első hullámában az idősebbek voltak leginkább veszélyeztetve, a második hullám első heteiben a 20-29 éves korosztály, az elmúlt hetekben pedig a 40-49 éves koroszály felé tolódik a pozitivitási arány.

  • Az elmúlt héten a pozitív esetek 20 százalékát a fővárosban azonosították, de magas a pozitivitási arány Pest és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében is. 
  • A 43. héten Tolna megyében regisztrálták a legkevesebb megbetegedést. 
  • A legintenzívebben Jász-Nagykun-Szolnok, Veszprém és Zala megyében terjedt a járvány, ezekben a megyékben egy hét alatt duplájára nőtt a fertőzöttek száma. 
  • Somogy megye volt az egyetlen, ahol a 43. héten kevesebb fertőzést azonosítottak, mint az azt megelőző héten. 

Müller azt is elmondta, hogy a járvány egészét nézve a főváros és Győr-Moson-Sopron megye érintett a legjobban, de magas a fertőzöttek száma Nógrád megyében, míg a legalacsonyabb Békés, Tolna, illetve Bács-Kiskun megyében.

Az elmúlt 24 órában 48 alkalommal intézkedtek a rendőrök a járványszabályok megszegése miatt, folytatta Kiss Róbert alezredes, és 17 alkalommal léptek fel amiatt, hogy valaki nem tartotta be a maszkviselési kötelezettséget.

Újságírói kérdésre Müller Cecília arról beszélt, hogy a fertőzés a várandós kismamákat ugyanúgy veszélyezteti, ugyanakkor a rendelkezésre álló adatok alapján úgy tűnik, hogy a koronavírus nem okoz fejlődési rendellenességet a magzatnak. Kiemelte, hogy az anyatejjel nem terjed a vírus, de a kismamáknak otthon is be kell tartania a higiéniai szabályokat. Azt tanácsolta nekik, hogy viseljenek maszkot és fertőtlenítsék a cumikat. 

Az RTL Klub kérdésére Müller elmondta, hogy egyelőre nem látni a platót, nem tudni, mikor áll meg a vírus, de az operatív törzs folyamatosan értékeli a járványügyi helyzetet, és intézkednek, ha arra szükség van.

Telex.hu

Kapcsolódó cikkek