21 éves volt a koronavírus legfiatalabb magyarországi áldozata

Megosztás

A legidősebb pedig 103 éves, míg a halálozási arány 2,5 százalék – erről Müller Cecília beszélt az Operatív Törzs sajtótájékoztatóján.

A koronavírusban elhunytak közül a legfiatalabb 21, a legidősebb pedig 103 éves volt – mondta Müller Cecília az operatív törzs keddi tájékoztatóján, hozzátéve, hogy az elhunytak átlagéletkora 75 év.

Az országos tiszti főorvos a 40. és a 41. hét fertőzöttségi adatait is elemezte a tájékoztatón, szerinte a heti változásokkal jobban lehet jellemezni a járványt. A két vizsgált időszak között például 600-zal több ember lett fertőzött, ami 9 százalékos növekedést jelent.

Az érintettek koreloszlása is változik: a 20-29 éves fertőzöttek aránya jelenleg 46,3 százalék, a 30-60 éveseknél pedig 2643-mal nőtt a vizsgált két hétben. A gyermekek fertőzöttségéről azt mondta, hogy növekszik, a 14 éven aluliak száma például a 40. héten 1423 volt, a 41. hétre pedig 1484-re nőtt. Az is elhangzott, hogy jelenleg 2,5 százalékos a halálozások aránya.

Az iskoláskorúak, a fiatal felnőttek és az idősödő korosztályban is nő a fertőzöttek száma, vagyis széles körben, a társadalom valamennyi korosztályában jelen van a vírus – vonta le a végkövetkeztetést a tiszti főorvos, aki szerint százezer lakosra a 40. héten 322, a 41. héten 397 fertőzött jutott.

A tiszti főorvos szerint változik a fertőzés terjedésének területi eloszlása is: csökken a különbség a nagyobb, sűrűn lakott és a kisebb települések között. Budapesten jelenleg 1,8-szeres a fertőzöttség az országos átlaghoz képest. 

További részletek a hvg.hu cikkében.

Kapcsolódó cikkek