Mit lehet főzni 350 forintból?

Megosztás

Valami olyat, amivel győzni is lehet. Bemutatják a vattai szakácsok.

Tavaly harmadikok lettek a vattai szakácsok, idén felértek a csúcsra.

A Vattai Tündérkert Óvoda és Konyha szakácsai főzték a legfinomabbat Felcsúton, az OKÉS Országos Közétkeztetési Szakácsverseny döntőjén. Az MTI tudósítása szerint Asztalos István főszervező, az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesületének elnöke elmondta, hogy a kilencedik alkalommal megrendezett országos döntőben a profi séfek mellett gyerekzsűri is kóstolta és értékelte az elkészült ételeket. Endrédi Zsolt zsűrielnök, mesterszakács, az Art’otel Budapest konyhafőnöke kiemelte, hogy a kor igényeinek megfelelő menüsorok készültek, az ételek változatosak voltak elkészítési módjuk és a tálalás tekintetében is. A hét csapat közül a gyerekek különdíját Finta Noémi és Harakály Mariann (Finta Rendezvényház és Étterem, Érd) kapta.

A versenyen első helyezést ért el Sütő Sándorné és Kókáné Pásztor Éva (Vattai Tündérkert Óvoda és Konyha), második lett Simon András (Lifestyle Hotel Mátra, Mátraháza), harmadik helyen végzett Pákozdi Norbert és Szeidl Tamás (Gasztvitál Zrt. Pamut konyha, Budapest XVIII. kerület).

A hivatalos versenykiírás szerint a versengőknek nagy adagszámban elkészíthető, étvágygerjesztő, kiváló ízharmóniájú, háromfogásos menüt kellett készíteniük, amelynek nyersanyagnormája (nettó 350 forint fejenként) megfelelt a hatályos rendeletnek. A verseny során alapanyagként kötelezően fel kellett használni bármilyen, Magyarországon őshonos és kereskedelemben beszerezhető halat, 20 százalékos tejfölt és bármilyen bio minősítésű alapanyagot.

Tavaly először

A vattai szakácsok csapata tavaly indult először, és jutott be máris a döntőbe a versenyen, a tavaly májusi döntőben Kókáné Pásztor Éva és Micsik Adrienn az Országos Közétkeztetési Szakácsverseny 3. helyezéséért járó díján kívül az Egészséges Táplálkozásért Egyesület különdíját is átvehette.

Az eseményen egyébként Sölch Gellért, az Emberi Erőforrások Minisztériumának stratégiai ügyekért felelős helyettes államtitkára elmondta, az iskolai és szünidei étkeztetésre 82,5 milliárd forint áll rendelkezésre az idei költségvetésben. Fontosnak nevezte, hogy finom és egészséges is legyen a gyerekek asztalára kerülő ebéd, ezért a ma már komoly hagyományokkal rendelkező szakácsverseny résztvevői ezen feltételek alapján alkották meg menüiket.

Boon.hu

Kapcsolódó cikkek