Egy kávéfőzőn demonstrálták, mennyire könnyű feltörni a háztartási gépeket – videó

Megosztás

Régóta mondogatják már a szakemberek, hogy a különféle internetre kapcsolt eszközök kiberbiztonsági szempontból igen komoly kockázatot rejtenek. Az online kapcsolódásra képes tévéket, hűtőket és egyéb ilyesmi készülékeket a gyártók jó esetben is csak alapszintű védelemmel látják el, ezért könnyű feltörni őket.

Martin Hron, az Avast kiberbiztonsági szakértője most arra mutatott példát, mennyire sérülékenyek lehetnek az ilyen (IoT) eszközök.

Hron egy Smarter márkájú okos kávéfőzőt próbált meg feltörni. Nagyjából egyhétnyi próbálkozás után sikerült is neki, az eszközt zsarolóvírussal fertőzte meg. Ennek eredményeként amikor a gépet valaki az otthoni hálózatához akarja csatlakoztatni, az összes lámpáját felkapcsolja, forró vizet folyat, folyamatosan működteti a kávédarálót, a kijelzőjén pedig egy üzenetet jelenít meg arról, hogyan fizetheti ki a tulajdonos a váltságdíjat, ha nem akar további ribilliót. Az egyetlen módja annak, hogy az eszköz leálljon az, ha valaki kihúzza a dugót a falból – ami a problémára megoldás, de egy másikat eredményez: nem lesz kávé.

Mint írja, a támadás kivitelezéséhez a hackernek a helyi wifi hatótávolságán belül kell tartózkodnia. Ha mindezt távolról akarná megoldani az elkövető, az jóval nagyobb munkával járna, mintha fizikailag is közel lenne a géphez. Ettől függetlenül az, hogy ilyen könnyen fel lehet törni egy ilyen eszközt, rendkívül veszélyes lehet, ugyanis általa akár a hálózatba is be lehet jutni, ott pedig nagyobb károkozás is elképzelhető.

Forrás: Gizmodo, a HVG nyomán.

Kapcsolódó cikkek