18 évet kapott a mezőcsáti bosszúálló

Megosztás

A Miskolci Törvényszék október elsején nem jogerősen 18 év fegyházbüntetéssel sújtotta azt a 66 éves mezőcsáti férfit, aki szerelemféltésből próbálta felgyújtani volt párja és családja házát, majd macsétával támadt a sértettekre.

A bíróság aljas indokból, különös kegyetlenséggel, több ember életét veszélyeztetve, részben tizennegyedik életévét betöltött személy, részben a bűncselekmény elhárítására idős koránál vagy fogyatékosságánál fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett emberölés bűntettének kísérlete, magánlaksértés és rongálás miatt marasztalta el a vádlottat.
Az ítélet tényállás szerint a tettes szerette a hétgyerekes mezőcsáti nőt, de kapcsolatuk idővel megromlott, így az asszony hazaköltözött. A férfi nem nyugodott bele ebbe, többször életveszélyesen megfenyegette a nőt és annak családtagjait is.

júniusában ismét azzal telefonált, hogy „rátok gyújtom a házat, be lesz locsolva a házatok benzinnel, meg fogtok halni”. A család komolyan vette az elhangzottakat, ezért többen összegyűltek a házban, késő estig ébren maradtak.

A férfi meg is érkezett, előtte motorbenzint töltött egy textildarabbal ellátott műanyag palackba. Ismerte a ház elosztását, arról is tudott, hogy kisgyerekek szintén vannak odabent. A nő szobaablakán felhasította a szúnyoghálót, és behajította a meggyújtott palackot. A helységben több berendezési tárgy lángra kapott, de a tűz terjedését sikerült megakadályozni. Közben a vádlott egy macsétával az egyik sértettre támadt, megvágta annak kezét, azonban a családtagok közbelépésére elmenekült.

A bíróság a büntetés kiszabása során enyhítő körülményként értékelte, hogy a vádlott lényegében beismerte tettét, a bűncselekmény pedig kísérleti szakban maradt. Súlyosító körülmény volt, hogy a férfi volt már büntetve.

A bíróság a vádlott letartóztatását fenntartotta. Vádlott és védője fellebbezett, az ügyész 3 nap gondolkodási időt tartott fenn. A büntetőper a Debreceni Ítélőtáblán folytatódik.

Kapcsolódó cikkek