TASZ: Akár bűncselekmény is történhetett a gyanús kamerák kihelyezésével

Megosztás

A közgyűlési teremben felszerelt kamera és térmikrofonok miatt Miskolc jegyzője bejelentést tett a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hivatalának (NAIH). A szervezet elnöke szerint „adatvédelmi incidens nem történt”, jogellenes adatkezelés viszont felmerülhet. A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) szakértője ezzel egyetért, sőt azt mondja, ha ez valóban beigazolódik, az komolyabb jogsértést – akár bűncselekményt is – jelent.

Péterfalvi Attila, a NAIH elnöke a Szabad Európának azt nyilatkozta, hogy az általa megismert adatok alapján Miskolcon adatvédelmi incidens nem történt. Hozzátette ugyanakkor, hogy amennyiben ilyen eszközök segítségével személyes adatokat rögzítettek és kezeltek, az jogellenes.

Remport Ádám, a TASZ jogásza szerint a NAIH helyesen értékelte a helyzetet, jogellenes adatkezelés történhetett Miskolcon. Ez utóbbi komolyabb jogsértést jelent: akár bűncselekmény is lehet az új Büntető Törvénykönyv alapján.

– Az egész ügynek egyszerűen nincs olyan momentuma, ami jogszerű lenne – szögezte le.

Személyes adatnak minősül például, ha valaki a magánéletéről beszélget az ülésteremben. Alapvetően minden személyes adat, ami egy adott személlyel összefüggésbe hozható információ, legyen szó akár a fizetéséről, akár a párkapcsolatáról.

– A rögzítésről tudnia kellett volna azoknak, akiket felvett a kamera. Mondvacsinált érv, amikor azt mondják, hogy éveken keresztül ott ültek a kamerával szemben, hiszen a képviselők arról nem tudtak, hogy az nem a központi rendszerhez tartozik. Azokról a nem közszereplő vendégekről nem is beszélve, akik elmentek a nyilvános ülésekre. Ez egy megtévesztő helyzet annak, akiről felvétel készül. Ez nem lehet kibúvó.

A jogszerű adatgyűjtésnek és adatkezelésnek egyébként a GDPR-ban megvannak a meghatározott feltételei: célhoz kötöttnek kell lennie például, kell, hogy legyen jogalapja.

– Itt azonban eleve nem világos, hogy milyen célra gyűjtötték az adatokat. A kamera nem a központi rendszerre volt csatlakoztatva, hanem egy olyan helyiségbe vezetett, ahol nem tudjuk, hogy a felvételeket ki és mire használta fel. Egyáltalán: nincs hozzájárulás azoktól, akiket rögzítettek, nem tájékoztatták őket a felvétel készítéséről.

Petruskó Norbert, a Polgármesteri Hivatal szóvivője elmondta, az ügyben a hivatalos értesítést már megkapták a NAIH-tól, és megteszik a szükséges lépéseket, akár már a jövő héten rendőrségi feljelentést tehetnek.

– Példátlan és aggályos már a rendszer kiépítése is, ami önmagában titkosszolgálati módszereket idéz – fogalmazott.

Minap.hu

Kapcsolódó cikkek