Hivatalos: Magyarországon csalják el az uniós pénzek legnagyobb hányadát

Megosztás

Öt eljárást zárt le Magyarország esetében az EU Csalás Elleni Hivatala, az OLAF 2019-ben – derül ki a szervezet most kiadott éves jelentéséből. – vette észre a HVG.

A hivatal az EU-pénzek nem megfelelő felhasználást vizsgálja, ilyen esetekben ajánlást tehet az Európai Bizottságnak a támogatások visszafizettetésére, a nemzeti hatóságoknak pedig nyomozás lefolytatására.

Magyarország esetében az öt lezárt eljárás közül két esetben tett ajánlást az OLAF büntetésre.


Természetesen nem minden szabálytalan felhasználás jelent visszaélést, ám Magyarország esetében mindkettő aggasztó méreteket ölt. Az OLAF összesítése alapján

2015–2019 között a strukturális és beruházási alapokból kifizetett EU-támogatások összegének 3,93 százalékánál tettek ajánlást büntetésre

(ez alapesetben a kifizetett pénz visszaszedését jelenti, az összeget aztán más célra felhasználhatja az ország). Ezzel toronymagasan Magyarország az első ezen a listán, a második helyen szereplő Szlovákia esetében 0,53 százalék ez az arány. Az uniós átlag pedig 0,36 százalék – a magyar eredmény tizede.

Az eredmény nem különösebben meglepő, hiszen az OLAF-jelentések évről évre ugyanerre az eredményre jutnak. Sőt, az arány növekszik, hiszen egy évvel korábban még 3,84 százaléknál tártak fel szabálytalanságokat.

Nem meglepő, hogy nálunk zárult a legtöbb vizsgálat (ebben az időszakban 43) a visszafizetésre tett ajánlással – az unió 28 tagországában összesen 235 ilyen döntés született, a második helyen itt a románok szerepelnek, negyvennel.


Az OLAF-eljárások fényében érdekes, hogy a nemzeti hatóságok (az ügyészség) az ajánlások közül hány esetben emeltek vádat. Magyarországon ez az arány 47 százalék – 18 ügyben nem jutott el idáig az ügy.

Ennek ellenére Magyarországon talán jobban ismerik az OLAF nevét, mint bármelyik más tagországban: a 4-es metró ügye és az Elios-ügy is az OLAF kezdeményezésére indult el, ám amíg előbbinél végtelen hosszúságú ügy kerekedett, utóbbinál az ügyészség rendre elvetette, hogy bűncselekmény történt volna. A kormány az EU előtt azért nem védte meg az igazát, a támogatást ugyan visszavonták, ám azt állami forrással, a magyar adófizetők pénzéből mégis kifizette a támogatottaknak a kormányzat.

Kapcsolódó cikkek