LMP: Az Orbán-kormány megbukott a leszakadó vidéki régiók felzárkóztatásában

Megosztás

Ugyanis négy magyarországi régió is szerepel az Európai Unió 20 legszegényebb térsége között.

Tíz év után elmondhatjuk, hogy az Orbán kormány, hasonlóan balliberális elődeihez teljes kudarcot vallott a leszakadó régiók felzárkóztatásában. A döntéshozatalba érdemi beleszólást kell biztosítani a helyi önkormányzatoknak és meg kell szüntetni a kormányzati kézivezérlést – mondta mai sajtótájékoztatóján Keresztes L. Lóránt, az LMP frakcióvezetője.

Magyarország számára az egyik legnagyobb kihívás a területi különbségek csökkentése. A kormány bármennyire is vidékbarátnak állítja be magát, semmit sem tesz a leszakadó térségek felzárkóztatásáért. Sőt a meglévő problémákat csak fokozni fogja, ha a területfejlesztési feladatokat helytartókra bízzák. Egy-egy régión belül is óriásiak a gazdasági különbségek. Sok kiterjedt térség helyzete válságos és különösen nehéz helyzetben vannak a kistelepülések. De nem legyenek illúzióink, ez a válság már elérte, vagy el fogja érni a leszakadó régiók nagyvárosait is.

Melyek a leszakadó régiók közös ismérvei?

  • Óriásiak a bérkülönbségek,
  • elmaradott az infrastruktúra,
  • kevés forrás jut a közművek fenntartására,
  • nehéz helyzetben vannak a vidéki felsőoktatási intézmények,
  • ezekből a térségekből óriási az elvándorlás.

Annak ellenére, hogy ma az egyik legfontosabb feladat Magyarországon, a kiegyensúlyozott területi fejlődés biztosítása. jobbára koncepció nélküli kézivezérlés és a források elsikkasztása, vagy nem megfelelő felhasználása jellemzi ebben a kérdésben is a kormányzati politikát. Pedig ezt az állapotot kizárólag a helyi gazdaság fejlesztésével, a vidék népességmegtartó képességének erősítésével, a vidéki közlekedési hálózat korszerűsítésével lehet megváltoztatni.

A jelenlegi kormánypolitika nagy vesztese az önkormányzatiság. Márpedig az éppen annak a záloga, hogy érdemi gazdaságfejlesztés, kiegyensúlyozott területi fejlődést lehessen kialakítani Magyarországon. Ezért kell a döntéshozatalba érdemi beleszólást biztosítani a helyi önkormányzatoknak és meg kell szüntetni a kormányzati kézivezérlést.

LMP

Kapcsolódó cikkek