Az EU figyelmeztette a magyar kormányt: a határzár illegális

Megosztás

Levélben figyelmeztette a magyar kormányt Brüsszel a határzár miatt. Ha diszkriminálja az uniós állampolgárokat a kormány rendelete, azt azonnal vissza kell vonni, üzente az Európai Bizottság.

Az, hogy az EU összes többi tagállamából senki sem utazhat Magyarországra mától a határzár miatt, de a cseh, lengyel és szlovák turisták bizonyos megkötésekkel igen, diszkriminatív és ezért illegális, ezt pedig azonnal vissza kell vonni – közölték kedden Brüsszelben a Portfolio cikke szerint.

A Reuters tudósítása szerint Didier Reynders, az Európai Bizottság jogi ügyekért felelős biztosa kedden azt mondta: minden olyan intézkedést, amely nincs összhangban az uniós alapszerződés alapelveivel, természetesen azonnal vissza kell vonni.

Didier Reynerds Twitter-oldalán pedig azt írta: Ylva Johansson belügyi biztossal közösen levelet írtak a magyar kormánynak, melyben felhívják a figyelmet a schengeni terület integritásának fontosságára és arra, hogy határkorlátozásokat csak úgy szabad bevezetni, hogy azok nem diszkriminálják az Európai Unió polgárait és lakóit.

Bármely intézkedést, mely nem tesz eleget az EU alapszerződésében lefektetett elveknek, azonnal vissza kell vonni – írta Reynerds, aki szerint hamarosan magyar minisztertársaikkal is beszélni fognak, hogy további információkat kérjenek tőlük.

A HVG emlékeztet, Magyarországra szeptember elsejétől nem léphet be nem magyar állampolgár, kivéve, ha állandó, vagy 90 napon túli magyarországi tartózkodási engedélye van (ez esetben a családtagok is beléphetnek), ha itt dolgozó sportoló vagy sportszakember, ha szállítmányozó, aki teherforgalmat bonyolít, ha hivatalos látogatáson lévő személy, vagy mindazok, akik igazolni tudják, hogy az elmúlt fél évben elkapták a Covid-19 betegséget.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter viszont hétfő este bejelentette, hogy a Visegrádi Négyek országainak állampolgárai engedményt kapnak.

A lengyelek, a szlovákok és a csehek öt napnál nem régebbi negatív koronavírusteszttel szeptember elseje után is beléphetnek Magyarországra, ha már foglaltak szeptemberre szállást.

Közben a külföldről hazatérő magyar állampolgároknak 14 napra karanténba kell vonulniuk, amit csak két negatív PCR-teszt válthat ki, azokat azonban Magyarországon lehet elvégezni.

Kapcsolódó cikkek