Révbe ér a szibériai hideg

Megosztás

Hazánk időjárásának légköri helyzetét, a hétvégén tulajdonképpen egy igen éles választóvonal határozta meg! Ugyanis itt vívott csatát fölöttünk az észak felől érkező hideg sarkvidéki, és a délről érkező szubtrópusi légtömeg,így az ország északkeleti megyéiben nagyjából az ilyenkor megszokott körül alakult a hőmérséklet, míg délnyugaton tombolt a tavasz 12-15 fokos maximum értékekkel! 

Viszont vasárnapra virradóan a Kárpátok hágóján keresztül szivárgott már be hidegebb levegő, így különösen Borsod, Szabolcs területén illetve az Északi-Középhegységben a hajnali időszakban negatív tartományban alakult a hőmérséklet, ezáltal többfelé tarkította az időjárást gyenge intenzitású ónos eső! 

Magyarország sem marad ki a Szibériai hidegből, csütörtökön délután bizony megtörténik a makacs hidegbetörés térségünkbe, ráadásul mindemellé viharos erejű szél is társul majd!

2021.02.07. Éjszaka: 

Túlnyomóan borult időre számíthatunk, egy nyugat felől érkező hidegfront és a hozzá kapcsolódó összefüggő csapadékrendszer teszi tiszteletét így országszerte számítani kell esőre!  Többnyire mérsékelt lesz a déli, délkeleti szél de  akár egy-egy erős közeli széllökést is produkálhat. A minimum értékeket holnapra virradóan döntően 0 és +9 fok között mérhetjük!

2021.02.08. Hétfő: 

Kora délutánig inkább erősen felhős, borult égbolt lesz a meghatározó, ismétlődő jellegű és váltakozó intenzitású esőre készüljünk, záporok sőt különösen délen-délnyugaton egy-egy mennydörgéssel és villámtevékenységgel kísért zivatar sem kizárható! Majd a késő délutáni, kora esti intervallumtól kezdődően északnyugat felől nagyobb területen és hosszabb időszakokra is felszakadozik, megnyílik az egybefüggő felhőzet! Az eleinte tapasztalt délies szél egyre inkább északnyugatira vált és meg is erősödhet! Délután a csúcsértékeket 5 és 13 fok között mérhetjük! 

2021.02.09. Kedd: 

Az átmeneti szakadozást követően újra egyre vastagabb és csapadékot adó felhőzet húzódik fölénk, kora délelőttől csapadékossá válik az időjárás, délutánra a kiterjedt csapadékzóna egyre inkább súlypontjával keletre, északkeletre tevődik át. Ebből eredően itt további esőre de a magasabb pontokon havas esőre, átmeneti havazásra sőt akár ónos eső is eshet!  A hajnali -4, +3 fokot követően délutánra 0 és +12 fok közé melegszik fel a levegő! 

2021.02.10. Szerda: 

Kezdetben kevesebb helyen majd egyre többfelé megnyílnak az ég csatornái, ekkor már a Szombathely-Budapest-Miskolc képzeletbeli virtuális vonaltól északkeletre több helyütt inkább havas eső, hó illetve egy átmeneti zónában ónos eső kialakulására van esély! 

Az északi, északnyugati szél erős is lehet! Kora reggel  -4, +4 napközben -2, +13 fok várható!

2021.02.11. Csütörtök: 

Ez a nap hozza el a drasztikus változást a légköri helyzetünkben, ekkor zúdul be ugyanis az a nagy adag fagyos,sarkvidéki légtömeg amely meghozza az igazi téli fordulatot! Az esőt fokozatosan havazás váltja majd fel, az északi szél viharossá fokozódik a legerősebb széllökések az óránkénti 100-110 km/h-t is elérhetik illetve meghaladhatják! Ahogyan azt meteorológus kollégákkal és az egyik időjárási társoldalt üzemeltető barátommal Lupek Petivel is boncolgattuk, tényleges hőérzetünket bizony jóval alacsonyabbnak érezhetjük majd az amúgysem magas hőmérsékletek mellett! Ugyanis gyors sebességgel ahogy zúdul be a hidegebb délután már -7 és -2 fok közötti maximumok prognosztizálhatóak! 

Tehát például a Miskolcra csütörtökön várt -3°C-ot az aktuális szélviszonyok miatt legalább -11, -13°C-nak érezzük majd!!

2021.02.12-2021.02.14.:

Ahogyan a hétvégéhez közeledve nyugalomba jut a fagyos levegő dermesztően hideg reggelekre döntően -10 és -18 fok közötti minimumokra, de egy-egy helyen akár -20 fok alatti fagyra készülhetünk! (Sőt például a Bükk-Fennsík töbör medrében 755m-es tengerszint feletti magasságban a -30 fokot is közelítheti a hőmérő higanyszála!) A délutánjaink is fagyosnak ígérkeznek -2 és -10 fok közötti hőmérsékletekkel!  De szórványos hózáporok mind szombaton, mind a hét utolsó napján színesíthetik napunkat! 

Érdekességként talán még megemlítést érdemel hogy Magyarországon az 1901-el kezdődő hivatalosan hitelesített mérések kezdete óta, 1940. február 16.-án regisztrálták a valaha mért leghidegebb napot akkor bizony Miskolctapolcán -35°C-ig kúszott a hőmérő higanyszála!

A részletes hosszútávú időjárási prognózist a BorsodMeteo azonn belül is Pap Áron és Bakota Zsolt készítette! A cikkben feltüntetett térképek forrása Országos Meteorológiai Szolgálat! 

Borítókép: Wetterzentrale.de

Kapcsolódó cikkek