A szerencsejáték evolúciója Magyarországon: Így jutottunk el az online kaszinókig

Megosztás

A szerencsejáték Magyarországon hosszú és érdekes fejlődésen ment keresztül az évek során. Sokan nem tudják, de kaszinók évszázadok óta léteznek Magyarországon, ma pedig már eljutottunk oda, hogy bárki előkaphatja az okostelefonját, hogy megnyisson egy online kaszinójátékot.

Ám ez nem mindig volt így, és aki követi az iparág alakulását, azt láthatja, hogy az elmúlt években nagyon sokat fejlődtek az online kaszinók. Ennek köszönhetően pedig eljutottunk oda, hogy a szerencsejáték-oldalak ma már rendkívül népszerűek a magyar játékosok körében is. Számos legális magyar online kaszinó a CasinoRIX-ben is megtalálható, ezek olyan megbízható, engedélyezett oldalak, ahol nyugodtan regisztrálhat bárki, aki betöltötte 18. életévét.

Ebben a cikkben bemutatjuk a szerencsejáték-ipar fejlődését a kezdetektől napjainkig. Érinteni fogjuk az alábbi témákat:

  1. Bevezetés
  2. Történeti áttekintés
  3. A jogszabályok
  4. A jelen
  5. Mit várhatunk a jövőben?
  6. Végszó

Történeti áttekintés

A magyarországi szerencsejáték története évszázadokra nyúlik vissza. A legkorábbi emlékek a középkorba vezetnek: ekkor a kártyajátékok voltak népszerűek. A korai időszakban azonban a szerencsejáték tiltott tevékenységnek minősült.

Az első valódi kaszinók megjelenése a 19. századra tehető, és Széchenyi Istvánnak köszönhető. Az akkori kaszinók vonzereje leginkább a társasági élmény volt, hiszen ezeken a helyeken találkoztak az elit tagjai, és beszélgettek, kártyáztak egymással. Ezek a kaszinók tehát nem hasonlítottak a modern játéktermekhez.

A kaszinók szabályozása hosszú utat járt be az évek során. A szerencsejátékot több időszakban is korlátozták, majd újból engedélyezték: a szocializmusban például sokáig tiltott tevékenységnek tartották. Mára a helyzet valamelyest rendeződött, de nézzük is meg, hogy pontosan hogy néz ez ki a gyakorlatban.

A jogszabályok

A magyar szerencsejátékot alapvetően az 1991. évi magyar szerencsejáték-törvény szabályozza, amivel sokáig nem volt semmi gond. 2010 után azonban a magyar kormány egyoldalúan úgy döntött, hogy csak a belföldi oldalaknak ad működési engedélyt, és elkezdték a külföldi operátorokat blokkolni.

Ez számos EU-s jogszabállyal szembe ment, és ezt néhány évvel ezelőtt az EU hivatalosan is kimondta. A magyar kormány így kénytelen volt elfogadni azt a helyzetet, hogy akár külföldi online kaszinók is működhetnek az országban. Ma már mi is legálisan regisztrálhatunk olyan oldalakon, amelyek valamilyen hivatalos licenccel (például MGA vagy eGaming engedéllyel) rendelkeznek.

A magyar oldalak működését a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága ellenőrzi, hogy azok megfelelnek-e a jogszabályoknak. Az állami licenccel rendelkező online kaszinók előnye, hogy az ott elért nyeremények után nem kell adózni.

Kihívások és növekedés

Bár az online szerencsejáték szabályozása sokat javult az évek során Magyarországon, még mindig van számos kihívás, amivel az operátoroknak és a játékosoknak is szembe kell nézniük.

Az egyik ilyen a külföldi licenccel rendelkező oldalakon elért nyeremények utáni adózás. Ezek a nyeremények ugyanis adókötelesek, és ez nem mindig egyszerű folyamat, ráadásul nem igazán mondható tisztességes gyakorlatnak.

A másik nehézséget egy közelmúltbeli döntés okozza, amely bombaként robbant az online szerencsejátékosok körében. Az állam ugyanis megtiltotta a magyar bankoknak, hogy engedélyezzék a külföldi oldalakon a szerencsejátékkal kapcsolatos tranzakciókat. Emiatt most a legtöbb magyar játékosnak valamilyen alternatív fizetési mód után kell néznie.

A jelen

A nehézségek ellenére továbbra is azt mondhatjuk, hogy az online szerencsejáték egy rendkívül virágzó iparág Magyarországon. Egyre többen választanak egy internetes kaszinót, hiszen így akár otthonuk kényelméből játszhatnak kedvenc játékaikkal. Ez hazánkban különösen előnyös, hisz nincs olyan sok földi kaszinó, és ami van, az is egy nagyvárosban található.

A magyar játékosok körében inkább a nagy múlttal rendelkező online kaszinók és fogadóirodák a népszerűek. Ilyen például az Unibet és a Bet365, de nemrég megjelentek a hivatalos magyar licenccel rendelkező oldalak is, mint a Vegas.hu. Az adómentes nyeremények miatt egyre többen választják ezeket a platformokat.

Mit várhatunk a jövőben?

Az online szerencsejáték az egyik legdinamikusabban fejlődő iparág, így nehéz megmondani, hogy mit várhatunk a közeljövőben. Az biztos, hogy Magyarországon is egyre több online kaszinó fog megjelenni, amelyek versenyezni fognak egymással a játékkínálat, a bónuszok és az extra funkciók tekintetében. A bőség zavara miatt könnyű vérszemet kapni, de ne feledd: a legfontosabb, hogy felelősségteljesen játsszunk.

Végszó

Jól látható, hogy mekkora utat tettek meg a kaszinók az indulás óta. A hagyományos kaszinókat online játéktermek váltották, és a szabályozás terén is sok változás történt. A jövőben ezért még több legális magyar kaszinó lesz, és megjelenhetnek a VR-kaszinók is, amelyek teljesen új szintre emelik az online szerencsejáték élményét. Kövesd a híreket, hogy ne maradj le semmilyen újdonságról sem!

Fotóforrás: https://www.pexels.com/hu-hu/foto/kaszino-jatekgepek-kepernyo-szerencsejatekos-7594251/

Kapcsolódó cikkek