Kár a gőzért? ‒ A kondenzációs kazán előnyei

Megosztás

A kondenzációs kazán olyan bevált technológia, amely mára méltán szorította ki a piacról a hagyományos gázkazánokat. Cikkünkből megtudhatod, hogyan működik, és miért sokkal kíméletesebb a környezethez, a kéményhez és a pénztárcádhoz is, mint az elavultabb típusok.

Az energia nem vész el, csak átalakul

A hagyományos gáz égésű kazánokban a gáz magas hőfokra melegíti fel a vizet, amely később a fűtési rendszerben keringve eljut a hőleadókig, azaz a radiátorokig. A rendszer megfelelő működését a magas hőmérsékletű víz szavatolja, ugyanakkor ennek következtében jelentős mennyiségű forró vízgőz is keletkezik, amely hasznosítatlanul távozik a kéményen át. Ez különösen nagy terhelésnek teszi ki a kémény belsejét. Ráadásul a folyamat során jelentős mennyiségű széndioxid távozik a kéményen át, hozzájárulva ezzel az egyre növekedő légszennyezettséghez.

Környezetbarát, költséghatékony és veszélytelen

A kondenzációs kazán sokak számára újdonságként hathat ugyan, ám a technológia valójában csaknem egy fél évszázados múltra tekint vissza: az első típust az 1970-es évek végén fejlesztették ki Hollandiában. A hagyományos gáz égésű kazánokkal ellentétben alacsonyabb vízhőfok mellett is optimálisan fűt, ráadásul a víz melegítésekor keletkező vízgőzt is képes hasznosítani, azaz hőenergiává alakítani. Ezáltal körülbelül 20-30%-kal nagyobb hatásfokkal működik, mint elavult társai. Így  jóval kisebb költségek mellett képes adott hőmérsékletet biztosítani otthonodban, mint egy régimódi gázkazán.

Ám érdemei itt még messze nem érnek véget. Működése kevesebb károsanyag kibocsátással jár, és jóval kíméletesebb a kéményhez is. És ami még fontosabb: zárt rendszerének köszönhetően teljesen veszélytelen. A kondenzációs kazán a hírhedt nyílt égésű kazánokkal ellentétben nem a neki helyet adó helyiségből vonja el az égéshez szükséges oxigént és az égéstermék sem áramlik vissza az adott helyiségbe. Így garantáltan elkerülhető a sokszor tragikus végkimenetelű szénmonoxid-mérgezés.

Mivel jár az átállás?

2016. január 1-e óta már csak olyan gázkazán újonnani beüzemelésére kapnak engedélyt a hazai lakossági fogyasztók, amelyek hatásfoka legalább 86%-os. Ezen követelményeknek a gázkazánok közül már csak a kondenzációs típusok felelnek meg. Így az áttérés nem csupán a fent taglalt előnyök, hanem az előírásoknak való megfelelés okán is észszerű és szükséges lépés új készülék telepítésekor, illetve régi kazán cseréje során. A legtöbb kondenzációs kazán esetében a hagyományos kéményt koaxiális, azaz dupla csőrendszerű típusra kell cserélni. Az egyik csövön keresztül kapja az új kazán az égéshez szükséges oxigént, a másikon pedig az égéstermékek távozhatnak majd. A kiépítés előtt gáztervre is szüksége lesz, amelyet az érintett gázszolgáltatóhoz kell benyújtani, magát a gázkészüléket pedig mindenképp szakembernek szükséges beüzemelnie, ellenkező esetben a garancia nem érvényesíthető.

Kapcsolódó cikkek