Az 5 legnépszerűbb online fizetési mód

Megosztás

Az elmúlt években egy olyan tendencia figyelhető meg, amely alapján az online fizetések nemcsak, hogy egyre népszerűbbek, de egyre nagyobb a választási lehetőség is ezek között. Bár ez a tendencia már jóval hamarabb elkezdődött, mégis az elmúlt években gyorsult fel igazán az online fizetések elfogadottsága, és mind elterjedtebb használata. Mára azonban eljutottunk oda, hogy ezek az online fizetések már mindennaposnak számítanak, és szinte nem is merülhet fel kérdésként, hogy hogyan vásárolhatsz meg egy terméket az interneten, vagy hogy hogyan adhatsz pénzt a kaszinó számládra a Paysafecard segítségével. Az alábbiakban megnézzük azt, hogy melyek azok az online fizetési módok, amelyek a legnagyobb népszerűségnek örvendenek és a legtöbben használják azokat. Emellett röviden azt is bemutatjuk, hogy mit érdemes tudni ezekről a fizetési lehetőségekről. 

Bankártyák és előre feltölthető kártyák

A bankkártyák és a hitelkártyák valóban a legnépszerűbb fizetési módok, amelyeket az emberek a kényelmes használatuk miatt kedvelnek. Az elektronikus pénzátutalást megkönnyítő kártyás fizetési megoldások népszerű szolgáltatói közé tartozik a MasterCard és a Visa stb. A betéti vagy hitelkártyák használatához egy bank vagy egy hitelszövetkezet szükséges, amely kibocsátja a kártyát és összeköti azt a felhasználó bankszámlájával. Ez az egyik legnépszerűbb online fizetési mód, amelyet az egész világon használnak. Ennek az oka pedig nem más, mint a könnyű hozzáférhetőség. A mai világban már elengedhetetlen, hogy mindenki rendelkezzen egy bankszámlával. Ehhez pedig rendkívül egyszerű bankkártyát is igényelni, amelyet ma már nemcsak az offline, de az online vásárlások során is széles körben lehet használni.

Vannak azonban olyanok, akik nem szeretnének bankkártyát használni, mégsem szeretnének egy újabb online pénzügyi szolgáltatónál regisztrálni. Számukra lehet jó választás egy előre fizetett kártya. Ezek a kártyák általában olyanok, mint az ideiglenes pénztárcák. Ahelyett, hogy betéti/hitelkártyákat vagy e-pénztárcákat használnának a vásárlásokhoz, ilyen előre fizetett kártyákat vagy utalványokat vásárolhatunk a helyi pénznemben, és az előre fizetett kártyákon található 16 jegyű kódot használhatják az online vásárlásokhoz, miközben személyazonosságukat névtelenül tartják. Néhány neves előre fizetett kártya- és utalványszolgáltató közé tartozik az AstroPay kártya, a Paysafecard és a Neosurf.

E-pénztárcák

Az e-pénztárca az egyik legnépszerűbb online fizetési mód, amely a kényelmes használata és a gyorsasága miatt vált népszerűvé. Az e-pénztárcákat kifejezetten azoknak az embereknek tervezték, akik nagyobb biztonságra vágynak az online tranzakciók során. Az e-pénztárcák ugyanis úgy működnek, mint a virtuális pénztárcák, ahová megadott összeget helyezhetünk, és azt a hagyományos számlánktól elkülönítve költhetjük el. Az e-pénztárcák azért egyre népszerűbbek, mivel egy extra biztonsági réteget jelentenek. Ha az e-pénztárcák használatával vásárolunk, akkor ugyanis nem kell megadnunk a banki adatainkat, így attól sem kell tartani, hogy azzal esetleg visszaélhetnek. A PayPal az egyik legnépszerűbb e-pénztárca, amelynek mintegy 200 millió aktív felhasználója van Európában és Észak-Amerikában. Néhány további népszerű e-pénztárca a Neteller, a Jeton, a Skrill, a WebMoney, az EcoPayz és még sok más.

Kriptovaluták

Volt idő, amikor a kriptovaluták csupán újdonságnak számítottak, de az elmúlt években a kriptók életképes fizetési móddá érettek. Bár egykor a dark webes hackerek és a kétes, nyomon követhetetlen üzleti ügyletek birodalma volt, a kriptopénzek mára azonban berobbantak a mainstreambe, és az egyik leggyorsabban növekvő fizetési móddá váltak.

A kripto számos előnyt kínál a hagyományos fizetési módszerekkel szemben. Ezek közül talán a legvonzóbb az, hogy a kripto az úgynevezett “Push” fizetési módra támaszkodik. Ez azt jelenti, hogy ha a pénz egyszer a számládon van, azt soha nem lehet visszaterhelni. Az olyan kriptovaluták, mint a Bitcoin, erős pénzügyi eszközök. Változatlanul képesek a vagyon átruházására, és decentralizáltak. Ez lehetővé teszi az ügyfelek és a kereskedők számára, hogy bankok nélkül utaljanak pénzt. További előnye a kriptovalutás fizetéseknek az anonimitás, hiszen az utalás során semmilyen adatot nem kell kiadni. Ezzel jelenleg a leginkább biztonságos fizetési módok közé tartozik.

 Hátránya, hogy a legtöbb blokklánccal kapcsolatos fizetés teljes lebonyolítása hosszabb időt vesz igénybe, és viszonylag kevés embernek van személyes blokkláncszámlája. Egy másik hátránya az, hogy ha valaki el szeretné kezdeni a kriptopénzek használatát, akkor mindenképpen meg kell tanulnia hozzá az alapokat. Bár a kriptopénzek még mindig nem teljesen kifejlettek, jó úton haladnak afelé, hogy az e-kereskedelemben jelentős szereplővé váljanak.

Banki utalás

Az átutalásokat meg ma is rengeteg online oldal elfogadja fizetési módként.  A banki utalások előnye a kényelem. Ez az az online fizetési mód, amelyet mindenki ismer és mindenki használt már. Ráadásul semmi másra nincs hozzá szükség, mint egy bankszámlára, amely már mindenkinek a rendelkezésére áll. A hátránya, hogy egy picit körülményesebb, mint a többi fizetési mód. A banki átutalások másik hátránya, hogy a bankok díjat számítanak fel, amely a kivett vagy befizetett összeg függvényében változik. Ez a fizetési mód általában azokban az országokban népszerűbb, ahol a gyorsabb és egyszerűbb online fizetési módok nem állnak rendelkezésre.

Kapcsolódó cikkek