E-sport és ami mögötte van – egy e-sportoló életétől a sportfogadás online világáig

Megosztás

Az e-sport ugyan már létezik egy ideje, az utóbbi években kezdte meg igazi hódító útját. Ehhez nemcsak az internet mindennapos használata, hanem a koronavírus is hozzásegítette, így mára már rendkívül komoly megmérettetéseket rendeznek. Ráadásul akárcsak bármely más sportágnál, az e-sport világában is egyre népszerűbb a sportfogadás online formája. De miért olyan népszerű az e-sport, és mi is ez pontosan? Most minden kiderül!

Mi is az az e-sport?

Az e-sport – más néven elektronikus sport – a videojátékokon alapszik. Ebben a sportban nem a valóságban rohangálnak a játékosok a pályán, hanem csupán a videojátékokhoz használt konzol által vesznek részt a játékban. A világ különböző pontjain már igencsak régóta ismerik: Amerikában 1972-ben szervezték az első olyan eseményt, ahol e-sportolók mérték össze tudásukat. Magyarországon 2005-ben kezdett el népszerűvé válni ez a fajta sport, de igazán a 2010-es évek után jelent meg egyre gyakrabban a köztudatban. Az azóta eltelt időszakban a fogadási lehetőségek is megsokszorozódtak a fogadóirodák honlapján, így a https://betinia.com/hu/ oldalán is!

Az e-sport izgalmas világa

Az e-sport és sportolóinak világa rendkívül érdekes, hiszen valamelyest különböznek a megszokott sportolói léttől úgy edzések vagy életmód, mint versenyek tekintetében.

Egy e-sportoló élete

Nemcsak az e-sport, hanem a sportolók élete is izgalmas! Itt is vannak edzőtáborok, ám nem szükséges egy egész ,,olimpiai falut” felépíteni hozzá: csupán egy olyan ház kell, ahol a számítógépes rendszer úgy van kialakítva, hogy bírja a rá nehezedő terhelést. Természetesen itt is vannak taktikák, így csapatjáték esetén a csapat egy fedél alá költözik, hogy minden lehetőségre felkészülve mehessenek egy-egy megmérettetés elébe. Annak ellenére, hogy a cél az, hogy minél többet gyakorolják az e-sportolók a mozdulatokat és a pályákat, saját magukra is kell figyelniük!

Nem tehetik tönkre testüket az egésznapos üléssel, egészségtelen testtartással és rendszertelen étkezéssel. Ugyan a mozgást és a megfelelő ásványi anyagok bevitelét nem kell annyira komolyan venniük, mint a hagyományos sportolóknak, mégis fontos, hogy gondoskodjanak az egészségükről. A mozgásszegény életmód nemcsak a fizikai testre van hatással, hanem a szellemre is, márpedig ez utóbbira minden játékosnak szüksége van! Nekik sem szabad elfelejteniük, hogy nemcsak saját karrierjük forog kockán, hanem a sportfogadás online kedvelői, a rájuk fogadó sokaság jövője is.

Az e-sport és ami mögötte van

A médiát elsősorban a hagyományos sportok uralják: a mai napig hallhatóak a rádióban focimeccs-közvetítések, a televízióban pedig több csatornán is követhetjük a számunkra legkedvesebb mérkőzéseket, legyen szó teniszről, vízilabdáról, kosárlabdáról vagy akár dartsról. Ugyan az e-sport leginkább az interneten tekinthető meg, ez egyáltalán nem jelent problémát, hiszen az emberek nagy része naponta használja a webet.

Adatok szerint 2020-ban világszerte 439 millió ember nézett e-sport közvetítéseket, ami 10%-kal több, mint az előtte való évben volt. 2019-ben a League of Legends Világbajnokság döntőjét négymillióan követték. Természetesen a nézőszámok emelkedésével az e-sportból befolyó összeg is emelkedik: 2020-ben az e-sport bevétele világ-szinten elérte a 947 millió dollárt.

Ma az egyik legismertebb az Elektronikus Sport Liga által szervezett játék-sorozat, melyet a világ különböző országaiban rendeznek meg. A Németországból indult kezdeményezést 2014-ben rendezték meg először, mely azóta Lengyelországban és Brazíliában is megtalálta közönségét. Az utóbbi években a Dota 2 volt a legnépszerűbb e-sport játék, ami 2013-ban jelent meg a piacon, és hatalmas népszerűségre tett szert. Több mint 1600 futó verseny van, és jelenleg ez hozhatja a legtöbbet a konyhára mind a játékosoknak, mind a fogadóknak.

Fogadjunk, hogy ezeket nem tudtad!

Idén a League of Legends-t várják a befutó játéknak a keleti és nyugati piacon egyaránt. Emellett a Stockholmban megrendezendő Counter Strike: Global Offensive is sok izgalmat hozhat a fogadóknak, nem is beszélve a FIFA eChampions League-ről, ami a hagyományos focihoz hasonlóan vonzza a rajongókat.

Az e-sport tehát egyáltalán nem olyan újdonság, amilyennek elsőre tűnhet. Ugyan továbbra is a hagyományos sportok vezetik a sportfogadás online népszerűségi listáját, az e-sportra fogadók kedvelői is egyre gyarapodnak. Mint minden más sportnál, itt is fontos, hogy kövessük a játékokat, és az alapján döntsük el, hogy kire érdemes megtenni a téteket.

Related posts