Máris ment a levél az egyházi vezetőtől a hitoktatóknak, hogy a “törvénytelen” pedagógussztrájk a baloldal műve

Megosztás

A református egyház oktatási hivatalának vezetője írta azt a hitoktatóknak, hogy a sztrájk törvénytelen (egyébként nem az), ők mindenképpen tartsák meg óráikat az említett időszakban. Az egész pedagógussztrájk nem más, mint a baloldal kampányfogása, legalábbis az egyházi vezető szerint. Mi is így érezzük? Baloldali kampányfogás az egészségügyi dolgozók döbbenetesen rossz helyzete és minden más probléma is?

A Magyarországi Református Egyház zsinati oktatási hivatalának vezetője azt írta az állami iskolákban tanító hittanoktatóiknak, hogy hétfőn törvénytelen sztrájkot tartanak a pedagógus-szakszervezetek, ezért az iskolaigazgatóikat már pénteken tájékoztassák határozott szándékukról, hogy meg akarják tartani január 31-i óráikat. Azt írta, ha felügyeletet vállalnak az oktatók, azzal a sztrájkkal való együttműködésüket jelzik.

A hittanoktatóknak kiküldött levélben az oktatási hivatal vezetője magáévá tette a kormány narratíváját is, ami szerint a sztrájkra a baloldali pártok és a két szakszervezet (PSZ és PDSZ) a választási kampány részeként tekint. „A református köznevelési és szakképzési intézmények nem engedik befolyásolni pedagógusaikat, s távol tartják magukat a politikai manipulációtól” – írta.

„Feltételezzük, hogy március 16. előtt hasonlóan kell majd eljárnunk. Emlékeztetni szeretnék mindenkit arra, hogy olyan politikai erőkről van szó, akik hatalomra jutásuk esetén a hit- és erkölcstanoktatás megszüntetésére törekednek. A szakszervezetek akkor majd nem állnak ki a hittanoktatók mellett, mint ahogy nem álltak 2002–2010 között az egyházi iskolák pedagógusai mellett sem” – állt még a levélben.

A levélről a Telex.hu megkérdezte a Magyar Református Egyházat is. A kommunikációs szolgálat a kérdésekre azt válaszolta, hogy az oktatási iroda vezetője saját hatáskörben küldte el a levelet a hittanoktatóiknak. Azt írták, hogy a sztrájk jogellenességéről kötelessége volt tájékoztatni az oktatókat, de a sztrájk szervezőinek politikai minősítésére nem volt felhatalmazása.

Közben: A bíróság jogszerűnek találta a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) és a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) által benyújtott szabályokat, így az érintettek hétfőn, január 31-én megtarthatják figyelmeztető jellegű sztrájkjukat. A PDSZ szerint ez egy „elsőfokú bírósági végzés.”

A szakszervezetek a bíróságnak bejelentik, hogy lemondanak a fellebbezés jogáról, tehát a kormányoldalon múlik, hogy hétfőre a végzés jogerőre emelkedik-e”

– írták a Facebookon megjelent közleményükben.

Így valóban könnyű “törvénytelennek” nevezni egy sztrájkot, a többi mind stimmel… vagy mégsem. Az egyházi vezető megnyilatkozása pedig nyilván egyáltalán nem része a választási kampánynak, hogy is gondolhatnánk olyat, hogy az egyház befolyásolni próbálja a vallásos választókat a Fidesz-KDNP oldalán. Ugye mi sem tudunk ilyet elképzelni róluk és nem is láttunk még hasonlót?

Kapcsolódó cikkek