A magyar Aldiban 518 forint az, ami a britben 166

Megosztás

A Lidl után az Aldival is elkészítette azt az összehasonlító elemzést a G7, melynek célja, hogy a magyar fogyasztók képet kapjanak a külföldi árakról (és az esetleges különbségekről), illetve a magyar áruházakban egy konkrét nagy bevásárlás költségének változásain mérjék az inflációt vagy a deflációt.

A portál ehhez egy olyan olvasójától kért segítséget, aki az Egyesült Királyságban él. Az elemzéshez többféle termék árát is nézték, köztük például a durum spagettiét. Ez a külföldön élő magyar szerint kilogrammonként 40 pennybe kerül, ami nagyjából 166 forintot jelent. Ugyanez termék itthon már 518 forintba kerül.

A lap megfogalmazása szerint a rizsnél „megint erősen kerekedett a szemük”, ugyanis 187 forintnak megfelelő kilónkénti árat kaptak. A magyar Aldiban viszont ugyanez már 2020 vége óta 368 forintba kerül.

Az összehasonlítás alapját egy termékes lista jelentette, de ezt az Egyesült Királyságban 31-re kellett szűkíteni, mivel több árucikk sem volt elérhető. „A kinti Aldiban ugyanis nem találtunk például őrölt kávét (hiszen a legtöbben ott már olyan főzőket használnak, amelyekbe szemes kávét vagy kapszulát kell tenni), ezért a szemeset vetettük össze” – írták.

Az adatfelvétel szeptember 30-án zajlott, 416 forintos fontárfolyammal számolva. Ez alapján a G7 szerint a 31 vizsgált termékből 14 volt olcsóbb Angliában, mint Magyarországon, és sokszor nem is kevéssel: a burgonya, a liszt, a répa és egyes tejtermékek is jóval olcsóbbak kint.

Az elemzés arra is rávilágít, hogy Angliában 13 260 forintnak megfelelő fontot, Magyarországon pedig 11 886 forintot fizettünk volna ugyanazért a 31 termékért, ugyanabban a mennyiségben. Így a cikk szerint az angol Aldi 11,5 százalékkal drágább, mint a magyar, vagyis lényegében hiába olcsóbb a 31-ből 14 termék kint, ha a többi 17 magasabb árszintje ezt ellensúlyozza.

Csakhogy Angliában jellemzően angol keresetekből vásárolnak a családok, míg Magyarországon az itthoniakból. A legfrissebb elérhető statisztikák szerint a nettó medián bér pedig (azaz nem az átlag, hanem az a középérték, amelytől felfelé és lefelé is ugyanannyi elem van) az Egyesült Királyságban

ma 2000 font körül van, vagyis 850 ezer forintnak felel meg.

A magyar nettó medián bérről ugyan nincs friss hivatalos adat, de az Eurostat 2020-os eredményei alapján nagyjából 210 ezer forinttal lehet számolni. Ebből pedig az is kiszámolható, hogy egy magyar fizetés 5,6 százalékát viszi el az elemzéshez mintául vett bevásárlás, míg a briteknél 1,6 százalékot.

(hvg.hu)

Kapcsolódó cikkek