Így könyörgött Soros-ösztöndíjért 31 évvel ezelőtt Orbán Viktor

Megosztás

Akkor még más idők jártak, 1988-ban Orbán Viktor mindent megtett, hogy Soros-ösztöndíjas lehessen. Akkor még mindent rendben talált, azóta főellenség lett az amerikai üzletember, aki annak idején őt is erősen segítette. Változnak az idők és a köpönyeg.

A L’Express francia hetilap még 2018-ban megtalálta azt a motivációs levelet, amelyet 30 évvel ezelőtt Orbán Viktor írt Soros György alapítványának. A levélben Orbán Viktor ösztöndíjat kér, hogy politikai tanulmányokat folytathasson az Oxfordi Egyetemen.

A Soros-ösztöndíjat megpályázó levélben Orbán azt írja, hogy a lengyel példán felbuzdulva a magyar civil mozgalmak magas szinten alkalmazták az Új evolucionizmus vívmányait, amelynek következtében lehetővé vált, hogy a társadalom és az állam szférái szétváljanak egymástól, és a civil társadalom a diktatúrától a demokrácia felé tartó átmenet legfőbb elemévé váljon.

Orbán azért is jelentkezett az oxfordi képzésre, hogy ott „a híres elemzési módszerek segítségével megfelelő elméleti kereteket alkothasson a magyarországi folyamatok leírására”. A levélben az is szerepel, hogy „Magyarországon a civil társadalom elmélete Hegelen és Marxon keresztül vált ismertté. Érdekelne, hogyan közelítik meg a kérdést az angol liberális hagyomány szerint”.

Orbán Viktor levele

A L’Express szerint Orbán már 1988-ban is tökéletesen tisztában volt a civil társadalomban mint a politikai hatalom ellensúlyában rejlő potenciállal: „Elképzelhető, hogy Közép-Kelet-Európában a diktatúra felől a demokrácia felé való átmenetnek lehetünk szemtanúi. Ezen átmenet része a civil társadalom újjáéledése.”

Orbán megkapta a Soros Alapítvány ösztöndíját Oxfordba, de néhány hónap múlva megszakította tanulmányait, és 1990 januárjában visszatért Magyarországra, hogy részt vegyen az első szabad választáson.

Ironikus, hogy Orbán épp attól a Soros Györgytől kért anyagi támogatást, akit egy negyed évszázaddal később a legfőbb ellenségének tekint. A francia lap megjegyzi: „egészen új fényt vet a tekintélyelvűségéről híres magyar kormányfőre, akit láthatóan egykor mélyen lenyűgözött az a civil társadalom, amelyet ma elhallgattatni igyekszik.”

Az Oxfordi Egyetem már 2014-ben törölte híres diákjai listájáról Orbán Viktort. Amikor a kormány 2017-ben egy törvényjavaslattal akarta szinte teljesíthetetlen feltételek elé állítani a budapesti CEU-t, Louise Richardson, az Oxford Egyetem rektor-helyettese is levelet írt Orbán Viktornak, melyben kiállt a CEU tanszabadságért vívott harca mellett. Később a tervet végig is vitte, az CEU azóta már nincs Magyarországon. (delhir.info)

Kapcsolódó cikkek