Akár 20 százalékos drágulás is várható a magyar turizmusban

Megosztás

Az idei nyári szezon legelején kiderült, hogy a tavalyi szobaárak nem tarthatóak, írja a portfolio.hu. A lap számításai szerint idén a belföldi turizmus főszezonjában 15-20 százalékos áremelkedés jöhet. 

Elemzésük szerint ehhez többek között az élelmiszerárak és a karbantartási szolgáltatások drágulása vezethet el, de számít az is, hogy az új alkalmazottakat már csak magasabb bérrel lehet elcsábítani a turizmusba. A lapnak nyilatkozott Baldauf Csaba, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének alelnöke, aki elmondta, hogy a megugró költségek miatt egy 15-20 százalékos emelést nem fognak tudni elkerülni a hazai szálláshelyek. 


A lap megkereste a szallas.hu-t, ahonnan azt az információt kapták, hogy az eddig beérkezett foglalások alapján átlagosan 7 százalékos eltérést látnak, de nagy különbségek lehetnek regionális szinten, és számít az is, hogy mi történt a szálláshellyel az elmúlt fél évben: ahol például a bezárás alatt fejlesztettek a szolgáltatásokon, ott ennek költségeit is az árakba építik, itt már látni az átlag 20 százalékos drágulást. 

A portfolio.hu cikke szerint az árak emelkedését főleg az hozza majd el, amikor teljesen feloldják a korlátozásokat, és robbanásszerűen nőhet meg a kereslet. A vendégházak és panziók tulajdonosai például valószínűleg erre számítanak, a piac közel negyede még nem is tette foglalhatóvá az ingatlanját, ők valószínűleg a kereslethez akarják majd igazítani az árakat. 

Kapcsolódó cikkek