A magyar nyugdíj a harmadik legrosszabb Európában

Megosztás

Lesújtó adat jött a magyar nyugdíjakról – írja a napi.hu. A Globális Nyugdíjindex 44 országot rangsorolt a nyugdíjak értéke és az idősek lehetőségei alapján, amiből Magyarország csak a harmincharmadik lett.

Európában csak Lettországban és Görögországban rosszabb a helyzet, ráadásul szinte minden vizsgált mutatóban romlottak a hazai állapotok.

A 44 vizsgált ország közül Izlandon a legjobb a helyzet, majd Svájcban és Norvégiában, az első tízben pedig ott van Írország, Hollandia, Új-Zéland, Ausztrália, Kanada, Dánia és Németország is. Magyarország csak a 33., átlagos teljesítménye a mutatókban 59 százalék, aminél csak a lettek 53, és a görögök 41 százalékos értéke a rosszabb a kontinensen. 

Az anyagi javakban a magyar nyugdíjasok egész jól állnak, például nagy részüknek van lakása és más értéktárgya vagy vagyona, pénzügyileg viszont rossz a helyzetük: tartalékuk és megtakarításuk sincs – mondták a Blikknek nyilatkozó szakértők, akik kiemelték azt is, hogy rossz az egészségügy hozzáférhetősége is, hisz nem egyszer több hónapos várólisták miatt nem kapnak időben kezelést az idősek. 

A régióban Szlovénia 71, Ausztria és Csehország 73, Lengyelország 64 és Szlovákia 63 százalékos eredménye is felülmúlja a magyart.

A nyugdíjasok pénzügyi helyzete amúgy sem túl rózsás, a tanulmány azonban arra figyelmeztet, hogy rosszabb is lehet. 2016-ban még csak az Egyesült Királyságban volt negatív a reálkamat, mostanra hazánk is ebbe a csoportba tartozik, ami a nyugdíj-megtakarítások értékét is csökkenti, ez pedig további nehézségeket okozhat. A magyar helyezés kétéves intervallumban is romlott.

Kapcsolódó cikkek